0

М ениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола се изказа остро за войната, която води Украйна срещу нахлулите на 24 февруари войски на Руската федерация. Каталунският треньор, който има в състава си украинския национал Зинченко, не спести нищо в изказването си – и на руския президент Путин, и на политическия елит на Запада.

„Драмата е, че се продължава с унищожаването на държави, защото един човек решава, че невинни хора трябва да бъдат унищожени и светът е спрял. Светът мълчи. Не обикновените хора, а правителствата от целия свят, които трябва да вземат решение или да кажат, че това не може да бъде“, изригна Пеп.

„Ако се е случило, то е защото е провал на политиката, провал на икономиката, провал на всички. Когато това се случи, количеството омраза, което се генерира в бъдещите поколения - за да поправите това, може би имате нужда от век. Украинският народ никога няма да забрави какво са му причинили. Вместо да си е вкъщи, да ходи на училище, да се храни, да вечеря... и по решение на един човек моята страна е унищожена", продължи каталунецът.

„Представете си в нашите страни. Един мъж идва и решава да ни нападне, убива нашето семейство и приятели. Губиш всичко и трябва да отидеш в изгнание в друга държава заради един човек. 

Това не е причинено от теб, мен или който и да е. Къде е НАТО? Къде са Съединените щати? Къде е Европейският съюз? Сега е твърде късно да избегнем това. 
Това е абсолютен провал на човешките същества, провалът на политическите институции – заради това са политиците. Те са само за да живеем малко по-добре.
В крайна сметка ние сме тези които работим и плащаме данъците на целия свят. Те (политиците) само трябва да следят да не се случват тези неща – само това! Всички те са провали“, завърши Гуардиола.