0

Ф ренският гранд ПСЖ е в окото на бурята. От няколко седмици "Парк де Пренс" се превърна в епицентър на серия от скандали, пише "Мач Телеграф". Започна се с разкрития, че президентът на клуба Насер Ал-Хелайфи е замесен в незаконното задържане в Катар на бизнесмен с френски и алжирски корени. Става въпрос за Тайеб Б., който е прекарал 10 месеца зад решетките през 2020 година, защото е притежавал материали и информация, уличаващи Ал-Хелайфи като един от замесените в корупционен скандал при избирането на Катар за домакин на световното първенство тази година.

В началото на седмицата пък гръмна голямата бомба, че суперзвездата на отбора Килиан Мбапе обмисля бягство, защото се чувства измамен от шефовете, а малко по-късно стана ясно, че те са наели компания, за да го очернят в социалните мрежи. На този фон изглеждат незначителни дреболии историите с женския отбор, където една от състезателките е разследвана по обвинение, че е поръчала побой на своя съотборничка и изявлението на Кристоф Галтие, изправило на нокти еколозите във Франция.

Всичко това е принудило емирът на Катар и фактически собственик на клуба Тамин бил Ал Тани да прати специален ревизор в Париж, който да инспектира ситуацията на място. Според "Паризиен", който е най-добре ориентиран в делата на ПСЖ, може да се стигне до сериозно орязване на бюджета, както от раздути заплати, така и по други проекти. Според медии, президентът Ал-Хелайфи, който фактически е служител на заплата, ще бъде отстранен, въпреки че дълго време минаваше за недосегаем любимец на емира. 

От екипа на Мбапе пък обмислят следващия си ход, като един от вариантите е опит за предсрочно прекратяване на договора му. Според френските закони при такова прекратяване, Мбапе ще трябва да плати сума, която е потенциално по-голяма от размера на заплатите му за периода на настоящия му контракт. Ако обаче се докаже, че клубът е наел компания за черен пиар срещу него, това може да доведе до разтрогване на договора без финансови последствия, но този въпрос може да бъде решен само по съдебен ред.