0

П рез миналото лято, в което ПСЖ се опита да го изгони, в което Мбапе поиска неговото напускане и в което той автоматично поднови до 2027 г., Неймар реши да промени отношението си. Бразилецът намали ваканцията си с една седмица, облече незабавно работния си гащеризон и започна тренировки по-рано.

Но това нещо се разреди като кубче захар в кафе. Неймар, който удиви в началото на сезона, се върна бледо копие след световното първенство в Катар. Там, по думите на бразилеца, той е претърпял „най-голямото разочарование в живота си“ и последствията все още не са напълно излекувани.

Въпреки тревожния му спад, числата на бившия играч на Барселона все още са отлични. Той натрупа 15 гола и 13 асистенции в 22 мача този сезон и значението му в ПСЖ е безспорно. Завръщането му на терена обаче не беше на ниво. В първия им мач, изигран срещу Страсбург на 28 декември, Неймар получи червен картон в 60-ата минута и не можа да играе при поражението срещу Ланс в първия ден на годината.

Към това трябва да добавим и глезена му. Въпреки че изглеждаше напълно възстановен, контузията, която получи по време на Световното първенство, му попречи да участва за Купата на 6 януари срещу Шатору. В средата на седмицата, при победата с 2-0 срещу Анже, той изигра целия мач, но беше видян да накуцва непрекъснато. Тези неудобства, които не са напълно изчезнали, са още една от причините, които несъмнено обясняват спада във формата му.

Тази неделя, срещу Рен, той беше посочен с пръст от вестник „Екип“, който оцени мача му с лошата оценка 3. Както срещу Анже в средата на седмицата.

Един от тези, които не се поколебаха да критикуват бразилеца, беше журналистът Даниел Риоло. „Даваме ли си сметка, че Неймар, по отношение на заплатата, е най-големият провал в историята на футбола?“, написа Риоло, визирайки трансфера на бразилеца през лятото на 2017 г., закупен за 222 милиона евро от Барселона. „Не мога да се сетя за по-голям провал за това, което струваше, ужасно е. Фактът, че той беше добре в два решителна мача от Шампионската лига през 2020 г., не означава, че той ще ви спаси живота“, написа още Риоло.