0

С ъдебните разследвания във Франция около Пари Сен-Жермен се множат. След като тази седмица беше разкрито, че Жералд Дарманен, настоящият министър на вътрешните работи на Франция, е помогнал на парижкия отбор да избегне плащането на данъци за привличането за 222 млн. евро на Неймар от Барса през 2017 г., вестник Le Monde и Mediapart съобщиха, че клубът е създал "лоби", така че Лео Меси ще спечели Златната топка, по-специално между 2020 и 2021 г.

Оказва се, че шефовете на ПСЖ за 2 г. заздравили връзките и отношенията си с Паскал Фере, тогавашен президент на списание France Football, което организира анкетата за "Златната топка" и връчва наградата. 

Погнаха ПСЖ за данъчни измами! Рекордният трансфер на Неймар от Барса стана обект на повторно разглеждане

Според влиятелния френски в. Le Monde организаторът на Златната топка е бил „принуден“ да изтрие от спортния всекидневник L'Équipe, принадлежащ към групата Artemis, в която е и France Football, публикация, в която се съобщава, че босът на ПСЖ Ал Келаифи е получил незаконни комисиони през 2011 г. за подписването с аржентинеца Хавиер Пасторе.

Като компенсация Фере, който беше назначен преди няколко месеца на висока длъжност в медийния отдел на Пари Сен-Жермен, получавал билети за мачове на столичния клуб, включително мач през 2020 г. срещу Борусия Дортмунд при закрити врати. Плюс платен полет в бизнес класа на Qatar Airways, собственост на Катар, за сумата от 8986 евро през март 2021 г.

Тези подаръци от ПСЖ били част от клубното лобиране Лео Меси да спечели "Златната топка", след като дойде в парижкия клуб от закъсалата за пари Барселона.

Полицейското разследване, разкрито от Le Monde и Mediapart, хвърля светлина върху някои съобщения от разследвания М. Рибес, бивш директор в медийния отдел на ПСЖ, в които той уведомява Ал Келаифи, че „те трябва да лобират“ и че ще обядват с Паскал Фере, шефа на „Франс футбол“.

След като информацията бе публикувана, Паскал Фере и неговият антураж отрекоха да са имали каквато и да е връзка с фаворизирането на Лео Меси да спечели Златната топка за 2021 г. 

Бившият директор на списание France Football даде като пример за обективността си отпадането на аржентинеца дори от списъка с номинирани за наградата през 2022 г. и че през 2021 г., когато Меси спечели седмата от осемте си Златни топки, Фере гласува за Роберт Левандовски за най-добър в света, а не за Лео.