0

Г ерманската футболна лига (DFL) спря процеса по продажба на правата за излъчване на мачовете от Бундеслигата от сезон 2025/2026 след жалба от британския медиен гигант DAZN.

Платформата за онлайн излъчване изпрати писмо до управляващите директори на лигата Марк Ленц и Щефен Меркел, както и до клубовете и повдигна сериозни обвинения.

Клубовете бяха информирани от DFL за спирането на процеса, а говорителят на лигата обяви, че "отхвърля обвиненията по възможно най-категоричния начин".

През тази седмицата Германската футболна лига започна преговори за правата за излъчване на Бундеслижата за периода между сезон 2025/2026 и 2028/2029. Преговорите се провеждат на всеки четири години.

Британският DAZN твърди, че се е почувствал несправедливо третиран, когато наддава за пакет "B", който е най-големият и включва съботните мачове от 15:30 (13:00 GMT), срещата в петък вечерта, както и плейофите за изпадане от елита.

Според вестник Bild, DAZN казва в писмото, че неговата оферта е отхвърлена, въпреки че е представил "най-атрактивната и убедително финансово оферта за пакета".

"Накараха ни да повярвам, че нашето финансово предложение е съществено по-високо от всички останали. Нямаме друго обяснение за това поведение, освен че ръководството на DFL вече е предвидило резултата да възложи пакет "В" на предпочитания от него участник в търга", цитира въпросното писмо Bild.

Спорът бе предизвикан от липсата на банкова гаранция, която лигата може да изиска от всички, желаещи да представят оферти. Bild съобщава, че DAZN е заявил, че няма да даде банкова гаранция, но ще издаде писмо за отговорност - нещо, което вече са правили в миналото.

Германската футболна лига обаче е изискала банкова гаранция от DAZN "по средата на процеса" и "в рамките на 24 часа, невъзможна задача", твърдят от интернет платформата.

В изявление до клубовете от лигата, представено на агенция dpa, се казва, че писмото на DAZN "съдържа няколко неточни твърдения и погрешни интерпретации на факти".

Източник: БТА