0

 Както е известно, от следващия сезон ще има промени във формата на Шампионската лига. В основната фаза на турнира ще има 36 тима, като двете най-добри първенства според ранглистата на УЕФА за текущия сезон ще имат по 5 квоти. 

Разбира се, до края на настоящата кампания има още много мачове да се изиграят, но битката за първите две места логично ще е жестока.

 Как се изчисляват коефициентите според правилата на УЕФА? Калкулацията е пределно опростена. За победа се дават по 2 точки, за равен по една, а за загуба 0. Ако се стигне до продължения, се използва резултатът от тях. Ако има дузпи, се дава по една точка. Има и бонус точки при достигане до определена фаза – 4 точки за участие в групите на ШЛ, 5 за класиране на осминафиналите и по още една при достигане на 1/4-финали, полуфинали и финал. 

 За Лига Европа разпределението е следното – 4 точки за победител в групите, 2 точки за второ място и 1 по една точка за осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финал.

 В Лигата на конференциите бонусите са следните – 2 точки за първенците в групите, една за вторите отбори и по 1 точка чак за полуфинал и финал.

Събраните точки от клубовете от дадена страна се калкулират и се делят на общия им брой и така се получава средният коефициент. Пример – ако дадена страна събере 35 точки и има 7 отбора в турнирите, то финалният и коефициент е 5.00. Разбира се, тази методика има и един недостатък, защото за дадена страна ще е по-добре някои от нейните отбори да преминат от Шампионската лига в Лига Европа след групите, защото във втория турнир има повече точки за печелене, ако се стигне до заключителната му фаза.

 Каква е ситуацията към този момент? С оглед резултатите през миналата седмица изглежда, че три първенства ще се борят до последно за двете допълнителните квоти – италианската Серия А, германската Бундеслига и английската Висша лига.

 Позицията на Серия А е чудесна – има 6 отбора в турнирите, като тези в ЛЕ и ЛК са с чудесен шанс да продължат напред. Това на практика почти сигурно означава място в Топ 2 в края на сезона. Бундеслигата засега е втора, но много близо до нея е Висшата лига, която има 6 тима и вероятно голяма част от тях ще продължат напред.

 Ако се вземат актуалните класирания на първенствата, то тези квоти ще отидат за Рома и РБ Лайпциг.

1.Италия 16.57

 Интер и Наполи са на осминафиналите в Шампионската лига, но имат тежки реванши срещу испанските Атлетико и Барселона съответно. Изглежда резонно Наполи да отпадне, което ще е удар за коефициента. Аталанта и Милан са с чудесни шансове да стигнат до 1/4-финалите в Лига Европа. Рома на практика е на 1/4-финал в Лигата на конференциите, след като размаза Брайтън с 4:0. Фиорентина победи пък с 4:3 Макаби Хайфа в същия турнир. Единственият отпаднал засега отбор е Лацио.

 Максимално възможен коефициент: 27.719

2.Германия 15.500

В ШЛ Байерн елиминира Лацио, а РБ Лайпциг отпадна от Реал Мадрид. Борусия Дортмунд приема тази седмица ПСВ след 1:1 в първия мач.

Стратегически в битката за второто място с Англия ще е сблъсъкът в Лига Европа между Фрайбург и Уест Хем, като германският тим има аванс от 1:0 от първия мач. Леверкузен е с отлични шансове да продължи напред, след като се пребори за 2:2 като гост на Карабах и в реванша не би трябвало да има проблеми.

Вече отпаднаха Унион Берлин и Айнтрахт Франкфурт.

 Максимално възможен коефициент: 23.094

3.Англия 14.625

В ШЛ Манчестър Сити вече е на 1/4-финал, но Арсенал трябва да се потруди срещу Порто заради загубата с 0:1 в първия мач. Нюкасъл и Ман Юнайтед отпаднаха още в групите. 

В Лига Европа Ливърпул вече е сигурен 1/4-финалист след 5:1 като гост на Спарта Прага. Уест Хем ще има тежка задача срещу Фрайбург (0:1), докато Брайтън развя бялото знаем срещу Рома (0:4). В Лигата на конференциите Астън Вила приема Аякс в реванша след 0:0 в първия мач.

Реално, Висшата лига можеше да даде жертви тази седмица, но пък има и достатъчно силни отбори, които да добавят точки в битката с Германия за второто място.

Максимално възможен коефициент: 24.000

4.Франция 14.416

ПСЖ е на 1/4-финал в ШЛ, след като се справи с Реал Сосиедад. Марсилия на практика в на 1/4-финал в ЛЕ след победата с 4:0 на Виляреал, но от този турнир вече отпаднаха Ланс, Рен и Тулуза. 

В Лигата на конференциите Лил също мисли за 1/4-финалите след успеха с 3:0 като гост на Щурм.

Максимално възможен коефициент: 21.250

4.Испания 13.437

Ситуацията за испанците е хлъзгава. Реал Мадрид се класира за 1/4-финалите в ШЛ, но Атлетико Мадрид и Барселона са на кантар, докато Реал Сосиедад отпадна.

В Лига Европа Виляреал вече прибра знамената след 0:4 срещу Марсилия на „Велодром“. Аут от Европа са още Осасуна, Севиля и Бетис. Щетите за Ла Лига са сериозни и ще е чудо, ако се пребори за допълнителна квота.

Максимално възможен коефициент: 19.437

6.Чехия 13.000

 Чешката Първа лига вървеше сензационно добре до миналата седмица, но тежките загуби в Лига Европа на Славия от Милан (2:4) и на Спарта от Ливърпул (1:5) вероятно ще сложат край на тяхното пътешествие в турнира.

В Лигата на конференциите Виктория Пилзен направи равен със Сервет (0:0).

Максимално възможен коефициент: 23.500

7.Белгия 12.400 

В Лига Европа Брюж падна като гост на Молде с 1:2, а Юнион СЖ бе разбит с 3:0 Фенербахче. 

Очевидно за белгийските тимове ще е невъзможно да се доберат до Топ 2.

Максимално възможен коефициент: 17.600