0

М анчестър Сити направи новогодишен подарък на Арсенал, завършвайки 1:1 с Евертън в двубой от 18-ия кръг на Висшата лига. 

Така тимът на Пеп Гуардиола изостава с четири точки от "топчиите", които по-късно имат двубой срещу Брайтън. Евертън пък взе глътка въздух и събра 15 точки, на две от опасната зона. 

Първата по-интересна ситуация бе в 11-ата минута, когато Ерлинг Холанд проби в наказателното поле, но стреля покрай левия страничен стълб. 

Преди да е изминал половин час игра "гражданите" успяха да поведат в резултата. При атаката на Сити се получи разбъркване в наказателното поле на Евертън, а Рияд Марез бе достатъчно съобразителен да не действа сам, а да подаде на Ерлинг Холанд, който хладнокръвно прати топката в мрежата за 1:0.

В края на първата част Джон Стоунс можеше да удвои преднината на Сити, но засечената от него топка се удари в страничния стълб. 

В началото на втората част един от страничните съдии имаше технически проблем, което доведе и до по-дългото продължение в края на двубоя. 

В 64-ата минута Демарай Грей тръгна в самостоятелна акция, която завърши с превъзходен удар, прехвърлил Едерсон за 1:1. 

В 80-ата минута гостите поискаха картон за Халанд, който удари с ръка Тарковски, но реферите прецениха, че няма умисъл и не последва санкция. Две минути след това "карамелите" оцеляха след поредица от карамболи и рикошети в тяхното наказателно поле, завършили с отлично спасяване на Пикфорд. Три минути преди края на редовното време Гуардиола предприе три смени накуп  - на терена се появиха Илкай Гюндоган, Фил Фодън и Хулиан Алварес. Само Фодън обаче се включи успешно и няколко пъти затрудни отбраната на съперника в 11-минутното добавено време. 

В друг двубой от кръга третият в класирането Нюкасъл не успя да надвие Лийдс и двата тима завършиха наравно 0:0. Фулъм пък се справи със Саутхемптън с 2:1, а Кристъл Палас победи Борнемут с 2:0.