0

У краинският футболист на английския Уест Хeм Андрий Ярмоленко се обърна с призив към руските футболисти, които запазват мълчание, откакто започна войната между Русия и Украйна. Украинският национал записа видео в своя профил в Instagram, в което се обърна към руските футболни национали на руски език.

"Момчета, защо стоите като посрани и не казвате нищо? В моята страна убиват хора, убиват жените ни, убиват майки, убиват нашите деца. Но вие не казвате нищо, нямате никакъв коментар... Ребята, какво ви струва това всички заедно, да се обедините и да разкажете на хората какво в действителност става у нас, в страната ни. Познавам много от вас, казвали сте ми, че нещата не трябва да се случват така, че вашият президент действа неправилно... Така, момчета, вие имате влияние сред хората, покажете го, моля...Зная, че някои от вас обичат да си показват топките пред камерата (припомня за скандален клип с мастурбация на Дзюба, изваден заради него от селекцията), но сега дойде момент да покажете топки в реалния живот! Благодаря на всички за вниманието! Слава на Украйна!", каза Ярмоленко.

С още по-остри думи се обърна новото попълнение на друг клуб от Висшата лига - Евертън, Виталий Миколенко към Артьом Дзюба и останалите руски футболисти. Той директно им е написал в обръщение в Инстаграм, че на тях и на децата им никога няма да им бъде простено.

В Русия държавният медиен регулатор забранява изрично срещу заплаха от затваряне в медиите да се пише "война" вместо "специална операция" за нашествието на Руската федерация в Украйна.