0

С ъмнения към банка, управлявана от катарския шейх, подал оферта за покупката на Манчестър Юнайтед, може да спре арабите в надпреварата за „червените дяволи“, съобщи главният спортен редактор на „Сън“ Мартин Липтън.

Стана ясно, че британското правителство има  сериозни опасения относно кандидатурата на Катар на фона на съмненията около катарския банкер шейх Джасим бин Хамад ал-Тани.

Близо пет месеца след като Юнайтед беше пуснат на пазара, участниците в търга остават в неведение дали кланът Глейзър действително възнамерява да продаде клуба.

Но новината, че Bank of England е посочила предишни регулаторни пропуски в британския клон на Катарската инвестиционна банка, ръководена от Шейх Джасим, може да се окаже голяма повратна точка.

Шейх Джасим, член на катарското кралско семейство, и групата Ineos на сър Джим Ратклиф направиха рекордни оферти в размер на около 5 милиарда паунда преди 10 дни.

Имаше и оферта от американския хедж фонд Elliott Management, който иска да осигури пари за алтернативен кандидат или за самите Глейзър.

Но докато шейх Джасим, който има най-голяма вероятност да извади с лекота исканите от семейство Глейзър минимум 6 милиарда паунда,  се смяташе за кандидат с предимство, всичко може да се промени. 

Според „Сън“ съмненията се отнасят до глоба от £1,4 милиона, наложена на отдела на QIB в Обединеното кралство от Bank of England през 2016 г. за нарушаване на капиталовите финансови правила, което остави банката изложена на високи нива на риск.

Регулаторите казаха, че Катарската инвестиционна банка (QIB) „не успя да изпълни някои от най-основните регулаторни стандарти“.

И въпреки че кандидатурата на шейх Джасим ще отклони средства през новосъздадената му фондация Nine Two, а не чрез QIB, въпросите за предишното му финансово поведение може да се превърнат в основен проблем.

Всеки окончателен победител в наддаването ще трябва да премине въведения отскоро във Висшата лига по-строг тест за собственици и директори, който изисква по-задълбочена проверка от експерти на Лигата.

Представители на шейха отказаха коментар.