0

О коло осем месеца след като сърцето му спря на мача от Евро 2020 Дания – Финландия Кристиан Ериксен се завърна на футболното игрище. Зрителите аплодираха, съперникът също се включи. 

Завръщането, което професионалният футбол чакаше, дойде в 52-ата минута и беше посрещнато с овации от трибуните. Тогава Кристиан Ериксен излезе на терена за своя нов отбор Брентфорд срещу Нюкасъл Юнайтед. 

Това беше първото появяване на датчанина след сърдечен арест на Европейското първенство миналото лято пред световната общественост. На видеозаписите от завръщането му се вижда, че не само феновете на стадиона ръкопляскат, но и някои противници. 

Тогава, на 12 юни, Ериксен рухна в мача на Дания срещу Финландия и трябваше да бъде съживен на терена. Сега Ериксен е здрав и достатъчно силен, за да играе в английската Висша лига.

Това става възможно благодарение на бързата медицинска помощ след инцидента – и използването на дефибрилатор. 30-годишният халф прекрати договора си с Интер Милано в края на миналата година, а играта с дефибрилатор не е разрешена в италианската Серия А. 

Ериксен се присъедини към Брентфорд в Англия в началото на февруари, а вчера излезе вече на терена срещу Нюкасъл (0:2).

Брентфорд игра с човек по-малко от 11-ата минута заради червен картон на Дасилва. Не всеки пас на Ериксен бе точен, атакуващият халф така и не успя да стреля във вратата на гостите.

Но той беше там. "След всичко, което преживях, това е прекрасно чувство. Резултатът настрана - аз съм щастлив човек“, каза Ериксен след мача. 

За момента, в който влезе, той каза, че неговият треньор Томас Франк, който също е датчанин, "не е казал много. 

„Говорих с него всеки ден през последните няколко седмици. Той просто каза „Успех и се наслаждавайте на играта“.

На стадиона присъстваха познати лица. „Всички са тук. Моето семейство, родителите ми, децата ми, свекърва ми и някои лекари, които ми помогнаха", каза Ериксен. 

"Това, през което преминаха, е по-трудно от това, през което преминах аз." 

Клубът му се бори да не изпадне от Висшата лига. С 24 точки от 27 мача, Брентфорд в момента е 15-и, на три точки разстояние от зоната на изпадащите. За да се избегне изпадане, Ериксен в предишната му форма би бил от огромна помощ за клуба, който е финансово слаб по английски стандарти. 

Преди да премине в Интер, датчанинът играеше за Тотнъм и беше един от най-добрите плеймейкъри във Висшата лига. 

Ериксен обяви по-рано тази година, че има за цел отново да играе за националния отбор и да отиде на Световното първенство, което започва в Катар през ноември. „Това е моята цел, моята мечта“, каза той.