0

С голове на Букайо Сака и заменилия го Габриел Мартинели Арсенал надигра с 2:0 Нюкасъл в първи мач от 13-ия кръг на Висшата лига на Англия.

С победата Арсенал събра 23 точки и се изравни с четвъртия Уест Хем, който в неделя гостува на шампиона Манчестър Сити.

Това бе седма победа от последните 8 домакински мача на "артилеристите".

Мачът бе първи на скамейката за новия мениджър на Нюкасъл Еди Хау, прясно възстановен от коронавирусна инфекция. Закупеният от саудитци Нюкасъл е на последното 20-о място с едва 6 точки и без нито една победа.

 

„Свраките“ можеха да изненадат Арсенал още в 29-ата минута, когато далечен удар на Джонджо Шелви бе отбит с една ръка от вратаря Арън Рамсдейл в напречната греда и в корнер.

Арсенал пропусна най-чистия си шанс точно преди почивката. Сака центрира към Емил Смит-Роу, чийто удар с глава бе отбит от вратаря Мартин Добравка. Топката попадна у напълно непокрития Пиер-Емерик Обамеянг, който от два метра на празна врата нацели страничния дирек.

През второто полувреме Арсенал натисна и в 56-ата минута Сака вкара от малък ъгъл с левия крак за 1:0.

Почти веднага след гола си английският национал се контузи и бе заменен от Габриел Мартинели, който оформи крайното 2:0 в 66-ата минута, само 93 секунди след като стъпи на терена.

Бразилецът бе изведен зад гърба на отбраната от Такихиро Томиясу и с техничен удар от въздуха с десния крак препарира отличния Дубравка за втори път.