0

П ортугалия победи Уругвай с 2:0 в мач от Група H на световното първенство и така стана третият отбор, който се класира за 1/8-финалите на Мондала в Катар, последвайки Франция и Бразилия.

„Мореплавателите“ събраха 6 точки и са на върха в групата, докато „урусите“ имат само точка в актива си на последното място.

"Мореплавателите" поведоха в резултата в 54-ата минута, когато Бруно Фернандеш центрира добре от лявото крило, а в наказателното поле Кристиано Роналдо сякаш докосна съвсем лека топката с глава, пращайки я в мрежата на "урусите".

Впоследствие се оказа, че Роналдо не е успял да стигне до топката и голът бе записан на името на Бруно Фернандеш. Плеймейкърът на Манчестър Юнайтед вкара втория си гол в мача в третата минута на продължението, когато реализира дузпа, отсъдена за игра с ръка на Хосе Хименес. 

Така в последния двубои от групата „урусите“ ще излязат в люто дерби с Гана, чиито отбор отстраниха на четвъртфинала през 2010 година с дузпи.

През първата част Португалия контролираше привидно играта, но най-чистото положение бе за Уругвай. В 32-ата минута Родриго Бентанкур проби атрактивно с мощен рейд през центъра, но Диого Коща спечели дуела очи в очи с халфа на Тотнъм.

В 42-ата минута Нуно Мендеш бе заменен принудително от Рафаел Герейро.

Второто полувреме започна с натиск на Уругвай, но Португалия бързо се поправи. В 52-ата минута Жоао Феликс бе изведен вдясно от вратата, но ударът му в близкия ъгъл бе неточен. Малко преди тази ситуация, мачът бе прекъснат за кратко заради нахлуване на фен на терена.

Бруно Фернандеш центрира, Роналдо изскочи от чиста позиция и скочи да играе с глава, но топката само лизна бретона му, ако въобще е имало контакт и влетя в далечния ъгъл на вратата за 1:0 в 54-ата минута. Атаката на Роналдо към топката обаче със сигурност повлия и на реакцията на стража на Уругвай, макар че попадението бе записано на Фернандеш.

В 75-ата минута Макси Гомес пропусна да изравни с удар извън пеналта, като топката се отби от страничния стълб. Луис Соарес пропусна отблизо след заучено изпълнение на фаул, а след това и Диого Коща спаси след отличен пас Валврде и удар на Де Араскаета. Натискът на южноамериканците не стихна, но в крайна сметка съставът на Фернандо Сантош удържа.

Минута преди края на редовното време съдията Алиреза Пагани прегледа с ВАР потенциална игра с ръка на Хосе Хименес при пробив на Фернандеш. Иранецът прецени, че има основания за дузпа и я отсъди. Зад топката застана Бруно Фернандеш, който с безкомпромисен удар с отскок в свой стил прати топката в мрежата в 93-ата минута за крайното 2:0.