0

Н идерландия и Еквадор направиха 1:1 във втория кръг на мондиала в Катар и с по 4 точки делят първото място в Група А, а резултатът узакони отпадането от фазата на елиминациите на домакина Катар, загубил 1:3 от Сенегал в ранния мач.

За Нидерландия и Еквадор пък е достатъчна и една точка от последния кръг – срещу Катар и Сенегал съответно, за да продължат напред.

Нидерландия и Еквадор направиха 1:1 във втория кръг на мондиала в Катар и с по 4 точки делят първото място в Група А.

"Оранжевите" поведоха в резултата още в шестата минута. Дейви Клаасен подаде за Коди Гакпо и той закова 1:0 с мощна левачка, негов втори гол на Мондиал 2022.

След това отборът на Ван Гаал заигра на контри с надеждата да изненада съперника, който натисна за изравняване. Във втората минута на добавеното време след изпълнение на корнер Еступинян вкара топката във вратата на Нидерландия, но Мойсес Кайседо бе застанал пред вратаря Ноперт и попадението беше отменено.

Само четири минути след почивката еквадорците отнеха топката и тя достигна до Еступинян, който шутира по диагонала, Ноперт спаси, но дебнещият наблизо Енер Валенсия с добавка изравни  1:1 с третия си гол на шампионата в Катар.  

В 58-ата минута удар на Валенсия беше блокиран в наказателното поле, а при последвалия шут на Майкъл Естрада топката срещна напречната греда.
 
В следващите минути нямаше сериозни положения в двете наказателни полета. В самия край на срещата голмайсторът Енер Валенсия получи контузия и беше заменен принудително от Кевин Родригес.

След това равенство двата отбора имат по 4 точки и абсолютно еднаква голова разлика – по 3:1, и делят първата позиция в групата. 

Трети е Сенегал, който по-рано днес удари 3:1 Катар, като домакините са последни без точка и без шансове да играят на елиминациите (в последния си мач играят с Нидерландия).


Група А, втори кръг:
Нидерландия - Еквадор 1:1 (1:0)

стадион "Халифа", 44833 зрители

Нидерландия: Андрийс Ноперт, Дензъл Дъмфрис, Юриен Тимбер, Върджил ван Дайк, Нейтън Аке, Дейли Блинд, Дейви Клаасен (69-Стивън Бергхаус), Теун Коопмайнерс (79-Мартен де Роон), Френки де Йонг, Стивън Бергвайн (46-Мемфис Депай), Коди Гакпо (80-Вут Вегхорст)

Еквадор: Ернан Галиндес, Феликс Торес, Пиеро Инкапие, Джаксон Поросо, Первис Еступинян, Анхело Пресиадо, Йегсон Мендес, Мойсес Кайседо, Майкъл Естрада (74-Джереми Сармиенто), Гонсало Плата (90-Ромарио Ибара), Енер Валенсия (90-Кевин Родригес)

голмайстори: 1:0 Коди Гакпо 6, 1:1 Енер Валенсия 49

жълт картон: 
Еквадор - Йегсон Мендес

главен съдия: Мустафа Горбал (Алжир)