0

ТАНЯ ВАСИЛЕВА, специално за в. „Мач Телеграф“ от Варшава

Целта за Полша е да излезе от групата и най-вероятно това ще стане. Нека да започнем с нещо характерно за тима. На последните три световни финали нещата за Полша винаги се развиваха по един и същи начин. В първия мач нещата не са особено добре, във втория се действа смело, а следва и мач за честта. Винаги имаше големи очаквания, но накрая остава само разочарованието, защото обикновено отборът отпадаше още в групите. Сегашният селекционер Чеслав Михневич е отборът му имат голям шанс преди двубоя с Аржентина да счупят проклятието.

За първи път от 36 години Полша има шанс да си извоюва класиране за фазата на елиминациите. За момента настроенията в страната са оптимистични. За момента тимът е лидер и, за да се класира за елиминациите тимът не трябва да губи от Аржентина. Големите надежди в Полша са, че тимът ще успее да изпълни тези очаквания и да реализира мечтата си. На това обръща внимание и легендата Йержи Дудек.

„Това е много хубаво, че мачът с Аржентина няма да е само за чест. След мача с Мексико бяхме доволни все пак от едната точка, но имаше и голямо разочарования, че не успяхме да вземем трите точки и, че Левандовски не вкара дузпа. Сега щяхме да сме по-спокойно.- Най-важното е, че сега играем за класиране напред. Такава ситуация не се е случвала отдавна. Би трябвало да се преборим за равния резултат, но отборът трябва да излезе на терена за победа. Не е в нашия стил да играем за хикс. Трябва просто да се борим за нашите мечти. Наистина имаме голям шанс да излезем от групата. Не трябва да ни интересува какво се случва в другите тимове“, обяви Дудек.

„Знаем възможните варианти. Полша не трябва да се падне на Франция, но едни такива сметки биха навредили на тима. Планът е да извадим Аржентина от ритъм. Полша е хвалена за играта в защита. До момента не сме допуснали гол. Вратарят Шченсни направи голям мач. Не на всички им харесва стилът, който практикува селекционера. Но щом той носи точки, значи всичко е наред. Полският Моуриньо си знае работата“, добави Дудек.

„Всички бяха въодушевени още след жребия, че един срещу друг ще се изправят Лео Меси срещу Роберт Левандовски. Смятам, че изходът от мача ще зависи от представянето на двете звезди. Но не разглеждам този мач като съревнование между тях двамата. И двамата не го възприемат така“, добави още Дудек. „Шченсни също е ключова фигура за този мач. Спасяванията му ми направиха много голямо впечатление. Радвам се за нашия капитан, че успя да преодолее разочарованието от мача с Мексико, когато не успя да вкара дузпата. Радвам се, че вкара мечтаният първи гол на световни финали“, добави още Дудек.