0

 

Килиан Мбапе има вече 7 гола на световни първенства и е логично от него да се очаква дори рекорда на Мирослав Клозе от  16 попадения. Все пак французинът е само на 23 години, а пред него са поне още два мача на мондиала в Катар и поне още две други световни първенства.

Разбивката на попаденията му досега показват, че на практика опасен във всеки един момент не само заради своята скорост, физическа мощ и техника, а и заради различните начини на вкарване на голове – ляв крак, десен крак, глава и нещо средно между хълбок и бедро, както беше в случая срещу Дания. Всичко това го прави наистина един завършен реализатор и той е непредвидим за съперниците. Но при него е важен не само завършващият удар, а цялото движение в хода на атаките и анализът на попаденията му на световните първенства е показателен.

Хищническият инстинкт
(Франция – Дания 2:1, Мондиал 2022)
От гледна точка на футболният анализ по-интересен е вторият гол на Мбапе. Причината е провеждането на цялата атака от „петлите“ и движението на нападателя по терена. Топката бе пратена на десния фланг към Гризман, а към наказателното поле спринтираха Тюрам и Мбапе. Разликата е, че звездата на ПСЖ е зад гърба на крайния десен бранител на Дания, а това означава, че няма как да бъде проследено неговото нахлуване. На практика Мбапе има огромен избор заради свободното пространство и избира опцията да атакува към близката за него греда. Неговото тяло е подготвено за центрирането, защото той вече е прочел предварително ситуацията, не е изпаднал в засада. Точно това се нарича хищнически инстинкт и Мбапе го развива с годините.

Далечният изстрел
(Франция – Хърватия 4:2, Мондиал 2018)
Този гол е пример защо Мбапе може би не иска да играе като традиционен централен нападател, който получава топката с защитник на гърба му. Мбапе не обича да прекарва времето си на терена по този начин, а с това затруднява още повече защитниците. Те не могат да вземат ясно решение дали да го следват навсякъде или да го чакат. В случая с гола на финала на Мондиал 2018 бранителите на Хърватия буквално са изплашени от скоростта на Мбапе и се изтеглят назад. Французинът обаче показва страхотен футболен интелект, вижда че няма изтеглящите се назад халфове, нахлува към центъра, прехвърля топката на десния си крак и стреля мощно и хирургически точно от далечно разстояние. Вратарят също показва колебание, защото не знае какво ще направи Мбапе.

Безупречният фалц
(Франция – Аржентина 4:3, Мондиал 2018)

При този гол Мбапе е на десния фланг от самото начало на атаката. Левият бек на Аржентина не се позиционира правилно и му оставя прекалено много свободно пространство, а Жиру просто разпределя топката към Мбапе. Други нападатели биха  направили своя спринт по-рано и може би щяха да изпаднат в засада, но Мбапе е достатъчно бърз и знае, че със скоростта си може да компенсира по-късния старт. След това идва ред на завършващия удар с вътрешен фалц, който е безупречен. Спокойствието също е налице, а то е присъщо на най-големите.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"