0

П оредната, но най-голяма засега сензация на световното първенство в Катар вече е факт! Вечният фаворит на големи първенства Германия напуска мондиала, по подобие на предишното световно през 2018 г.

Бундестимът постигна победа в последния си мач от група „Е“ с 4:2 над Коста Рика, но това не се оказа достатъчно, за да класира тима напред. Виновник за това е отборът на Япония, който удари немците още в първия си мач от групата с 2:1, а тази вечер обърна със същия резултат другия фаворит – Испания. 

Така самураите спечелиха групата с 6 точки, а иберийците са с 4 т., но са втори в класирането, благодарение на по-добрата си голова разлика от немците – 9:3 срещу 6:5. Коста Рика остава последен с 3 точки в актива си. 

На стадион "Ал Байт" Серж Гнабри даде аванс на Германия още в 10-ата минута. През второто полувреме Коста Рика стигна до пълен обрат в рамките на 12 минути след попадения на Йелцин Техеда и Хуан Пабло Варгас.

След влизането си в игра от резервната скамейка Кай Хаверц отбеляза две попадения. Крайното 4:2 оформи Никлас Фюлкруг в 90-ата минута, но това не помогна на Бундестима да се класира за фазата на елиминациите.

Това стана заради факта, че Япония направи немислимото, след като не само, че се класира за втори пореден път на осминафинал на световно първенство, но го направи като победител в групата. 

Селекцията на Луис Енрике водеше на почивката с гола на Алваро Мората, който беше точен още в 12-ата минута.

За пет минути през втората част японците стигнаха до обрат. Ритсу Доан и Ао Танака поразиха мрежата на Унай Симон. 

На 1/8-финалите Япония ще играе с Хърватия, а Испания – с изненадващия победител но група F – Мароко.