0

М айката на селекционера на Швейцария Мурат Якин – Емине (89 години), няма да е на трибуните в мача с Бразилия, но ще бъде в сърцето му, пише „Блик“. 

Якин разкрива: „Майка ми е фен на Бразилия. Особено на Пеле. Това го помня още като дете и един от първите ми спомени, свързани с футбола. Дори наричаха най-големия ми брат Бюлент, който догодина ще навърши 70 - белия Пеле“. 

Мурат Якин е вторият най-малък син на Емине (Хакан е най-малкият). Двамата братя имат шест полубратя и сестри. Семейството израства в Мюнхенщайн и Мурат често носи храна за деветимата. Семейството винаги се опитва да се срещне около рождения ден на Емине в средата на декември. 

„Само веднъж успяхме да накараме всички да дойдат. Трябва да продължа да ги броя, но мисля, че 52“, казва Якин, който е родител на две момичета с Аня.

„Първата ми осъзната Световна купа беше през 1982 г. със снимките на Панини, с Паоло Роси и Марко Тардели тогава на финала, където те победиха ФРГ“, спомня си селекционерът.

„Блик“ отбелязва, че Якин сияе, когато говори за играта на предстоящи съперник Бразилия. За него особено впечатляваща е атаката на латиноамериканците. Той не смята, че суперзвездата Неймар прави голяма разлика. Но треньорът на Швейцария е открил и малки слабости. Бързото и прецизно превключване в темпото ще бъде ключът към успеха за швейцарците. Тактическата лисица Якин обича да бъде в ролята на аутсайдер. Той бие Челси два пъти с Базел и нокаутира Тотнъм в Лига Европа. Като национален треньор направи две равенства срещу европейския шампион Италия и победи Португалия и Испания в Лигата на нациите.