0

Г ригор Димитров надви драматично деветия в света Хуберт Хуркач с 3:6, 6:3, 7:6 (3). Така асът ни се класира за четвъртфиналите на турнира в Маями, където ще срещне в петък испанската звезда Карлос Алкарас, преодолял с 6:3, 6:3 италианеца Лоренцо Музети.

Победата в продължилия 2 часа и 41 минути осминафинал над 27-годишния висок 1,96 м поляк бе 18-та за Гришо от началото на 2024 г. (с 4 загуби), всичките досега в 6 турнира на твърди кортове.

За класирането на четвъртфинала Димитров си заслужи и чек от 185 000 щатски долара. Статистиците отбелязаха, че българинът е за пръв път до 1/4-финал в Маями при своя 13-ти опит.

Хуркач се оказва без нито един успех в петте си срещи с Димитров до момента, но този път мачът беше крайно оспорван с поделено надмощие и силни минути и за двамата.

За Григор Димитров това е победа номер 2 над играч от първите 10 места в ранглистата на АТР. 

В първата част Димитров допусна много непредизвикани грешки, трудно взимаше и сервисите си. А отгоре на всичко допусна пробив в осмия гейм, след като водеше за спечелването му.

Във втория сет Димитров подобри играта си, като най-напред можеше да вземе предимство в четвъртия гейм. Но тогава полякът успя да се измъкне. В шестия гейм обаче вече авансът на българина стана 4:2, след като от третата си възможност успя да вземе подаването преди да затвори частта комфортно за 6:3.

В третата част от мача нито един не успя да вземе подаването на противника си, но българинът с няколко мощни форхенда подсказа, че ще търси инициативата.

В тайбрека Димитров трябваше да се защитава агресивно, но започна да реагира и на мощните сервиси на противника. За 2:3 при втори сервис в Т-зоната, Димитров просто успя да пренесе своя ретур над мрежата.

Насочвайки се, за да достигне до непредвидения дропшот и да реагира някак, Хуркач се хлъзна в изстрела и левият му крак се докосна до основата на мрежата, осигурявайки мини-пробив за 2:3 за хасковлията.

Усетил, че моментът е ключов, Хуркач вдигна чутовен скандал на рефера, който отсъди 3-2 за Гришо за докосване на мрежата с левия крак. Полякът тресна ракетата си в корта, после седна на мрежата и започна да оспорва решението на съдията, който бе категоричен: "Дами и господа, мистър Хуркач докосна мрежата, 3-2 Димитров. 100% без съмнение!"

След това Димитров контролираше разиграванията до края, взе още един пробив при 6:3 и с това и цялата среща.

Българинът, който е под номер 12 в ранглистата на ATP, се надява да се завърне в Топ 10 за първи път от 2018-а година насам.

Григор Димитров беше видимо доволен и явно изпитваше облекчение след успеха си над Хуберт Хуркач за първия в кариерата му 1/4-финал в Маями. 

"Най-накрая! Знаех, че този турнир липсваше в моята история, честно казано. Беше като криптонит този турнир", заяви Димитров, използвайки дума от фирма за Супермен, синоним на израза „ахилесова пета“ – единственото слабо място на иначе неуязвим герой.

"Беше много тежка битка днес! Хуби е такова невероятно момче. Мисля, че на първо място трябва да съм щастлив, че все пак в един момент останах в мача и след това направих тази серия в края.

Той е толкова хитър състезател, толкова труден на корта! Мисля, че и за двамата беше предизвикателство да се изправим един срещу друг. Труден, но хубав мач стана!“, каза Димитров след срещата.

За предстоящи четвъртфинал срещу Алкарас, когото победи в три сета, когато играха последно в Шанхай миналата година, българинът заяви: "Очаквам с нетърпение мача. Всеки иска да предизвика най-добрия в света. Очевидно той играе изключителен тенис, но и аз съм такъв. Бях последователен в доста от финалните моменти в срещата.

И смятам, че ако изчистя малко играта си, може да стане много интересно.

Вълнувам се, защото това са онзи тип мачове, които искам да играя. За първи път стигнах до четвъртфинал тук, мисля, че това ми дава допълнителен тласък", завърши първата ракета на България.

Източник: БТА