0

Н ационалният отбор на България по баскетбол допусна второ поредно поражение в квалификациите за Мондиал 2023 във Филипините, Япония и Индонезия. 
Селекцията на Росен Барчовски показа сърце и характер, но отстъпи пред силния отбор на Босна и Херцеговина с крайното 75:85 (19:25, 23:25, 13:19, 20:16) в първото си домакинство пред публика в зала “Арена Ботевград” от близо две години насам.
“Лъвовете” изостанаха с двуцифрена разлика още в първата четвърт, но чрез силно включване от резервната скамейка успяха не само да се завърнат в мача, но и да поведат в средата на втората част при 34:33. Оттам нататък обаче селекцията на Ведран Боснич взе нещата под контрол, макар че се разколеба в последната четвърт, когато България скъси разликата на само шест точки. Натурализираният гард на гостите Джон Робърсън върна спокойствието в редиците на “драконите” и затвърди успеха на тима си с важни стрелби в края.

[gallery]11276[/gallery]
Миралем Халилович бе най-резултатен за победителите с 21 точки и 6 борби. Джанан Муса завърши със 17 точки за 17 минути, Емир Сюлейманович се разписа с 14 точки и 8 борби, а Един Атич и Джон Робърсън добавиха по 11 точки всеки.
Чавдар Костов бе топ реализатор за България с 13 точки и 9 борби. Йордан Минчев добави още 12 точки и 5 овладени топки, Станимир Маринов се разписа с 11, а Павлин Иванов остана с 10 точки.
Във временното класиране България се намира на последната 4-а позиция с актив от 2 загуби, какъвто е и този на отбора на Чехия, който е следващият съперник на “лъвовете” през февруари 2022-ра. Литва и Босна заемат първите две места с по 2 победи.