0

Б ез никаква почивка продължават българските първи ракети участието си на „Уимбълдън“. Програмата на третия за годината турнир от Големия шлем тотално се обърка след три дни на дъжд, слънце, протести, пак дъжд... и още дъжд.

По правило на турнирите от Шлема играчите имат по ден почивка между мачовете, но в Лондон винаги е различно заради капризите на времето.

Срещата на Гришо от първи кръг с японеца Шо Шимабукуро бе отложена изцяло във вторник и два пъти спирана в сряда, преди първата ни ракета да пробие до втори кръг. А мачът на Вики Томова с Бернарда Пера (САЩ) спря във вторник, доигра се късно в сряда, за да стигне накрая българката до успех.

Така само след няколко часа почивка двете ни първи ракети ще се върнат на корта отново днес.

Томова ще играе на Корт 12 срещу британката Кати Боултър, която влезе в основната схема с „уайлд кард“. Все пак тя е с по-висок ранкинг от първата ни ракета - №89, докато Виктория е №99.

Срещата е трета в програмата, която трябва да започне в 13 ч. наше време с друг женски мач: Каролина Мухова - Юле Ниймайер. Следва доиграването на италианското дерби Матео Беретини - Лоренцо Сонего при мъжете, което бе прекратено за втори път в сряда при 6:7, 6:3, 7:6, 1:1. Вероятно мачът на българката ще стартира не преди 17 часа, ако не вали, разбира се. 

Григор ще почака дори повече. На Корт 8 програмата стартира със срещата Томас Ечевери - Стан Вавринка. Следва доиграването на Виктория Голубич - Ана-Каролина Шмиедлова (6:3, 0:0) от сряда, а после започва мачът на Лейла Фернандес и Каролин Гарсия, един от най-очакваните на деня.

Едва след това е време за сблъсъка Димитров - Иля Ивашка.

Съперникът на първата ни ракета е №102 в ранглистата, доста по-назад от Гришо, който е №24. Но беларусинът играе силно срещу нашата звезда, като спечели последните им две срещи, включително в София през септември миналата година.