0

С ветовната и европейска шампионка Антоанета Стефанова ще се кандидатира за президент на Българската федерация по шахмат 1928.
Това ще стане по време на Общото събрание на организацията, което ще се проведе на 15 януари в Пловдив.

42-годишната Стефанова обяви намеренията си на среща с министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Двамата обсъдиха проблемите на българския шахмат и възможностите за тяхното разрешаване. Стефанова е член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат 1928 (БФШ 1928) и делегат на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ). В момента председател на БФШ 1928 е д-р Руслан Тошев.


Най-успешната ни шахматистка пожела успех и ползотворен мандат на министъра. От своя страна Василев изказа надеждата си българският шахмат отново да създаде световни шампиони при мъжете и жените, както в най-добрите дни на родната школа, и пожела успех на Стефанова. 

Миналата година Антоанета беше депутат от партията „Има такъв народ“. Тя дори бе посочена за кандидат-премиер на България и като такъв върна мандата на президента Румен Радев.
Последната спортна изява на Стефанова беше в края на декември на световното по блиц шахмат във Варшава, където тя завърши най-напред от тримата ни участници. Ети зае 11-о място при жените с 11 т. от 17 възможни, а нейният партньор и баща на дъщеря й Иван Чепаринов завърши на 31-во място.