0

Ф ранцузинът Фредерик Васьор става директор на "Ферари" във Формула 1 от 9 януари, съобщиха от италианския отбор. Той ще замени на поста италианеца Матиа Биното, чийто договор приключва в края на календарната година.

54-годишният Васьор оставя функциите си на президент на "Заубер" и директор на "Алфа Ромео". С неговото назначение Скудерията тръгва през новия сезон с мисията да се бори за световната титла.

Фредерик Васьор напуска тима на "Алфа Ромео", след като беше 6 години начело. Той се присъедини към "Заубер" през 2017 година и осигури шесто място на тима при конструкторите, което е най-доброто им класиране в последното десетилетие.

Французинът изигра ключова роля и при сделката, която вкарва Ауди във Формула 1 през 2026 година.

"Дължа благодарност на всеки един служител в отбора, като те поеха тима и го изкачиха по стълбицата на спорта", каза Васьор в изявление.

"Горд съм с работата, която свършихме като отбор и компания и още повече за сериозните основи, които положихме за бъдещето", добави той.

Предстои "Алфа Ромео" да съобщи кой ще заеме поста на Фредерик Васьор.

В понеделник директорът на "Уилямс" Джост Капито също съобщи, че напуска поста си след две години начело на британския тим.