0

Т ова е едно от най-позорните и неспортсменски действия, които са виждани досега през 2023 г. Случи се във Франция, в мотоциклетно събитие, наречено Enduropale в Туке в неговото 47-мо издание.

В първите метри на състезанието, което бележи началото на новата надпревара с мотоциклети на пясък FIM World Cup, се случи нещо, което никой не би могъл да очаква в спортно събитие от тази категория. В мелето, което обикновено става на старта, един от участващите над 1300 пилоти падна на земята в средата на пелотона.

Дотук нищо необичайно, но последва неспортсменската маневра. В резултат на падането мотоциклетистът лежеше на земята далеч от мотоциклета си, когато един от следващите участници (номер 322, записан на Том Мауризи), вместо да го избегне встрани, умишлено мина през него с мотора си, въпреки, че беше намалил и имаше достатъчно място встрани.

На записаните от феновете кадри (събраха се над 300 000 зрители по маршрута) отлично се вижда как въпросният пилот, след като удря падналия си колега, се обръща назад съзнателно след маневрата си, без намерение да спира, за да се погрижи за прегазения от него съперник.

Реакциите в света на ендурото не закъсняха и самата организация на събитието изпрати петиция до Френската федерация по мотоциклетизъм за изгонване на френския пилот.

„След като видя изображенията, организацията призова Френската федерация по мотоциклетизъм да призове пилот с номер 322 пред Националния дисциплинарен и арбитражен съд. 

Според различните видеоклипове изглежда, че пилотът с номер 322 умишлено е преминал над паднал участник. Организацията счита това поведение за недопустимо в морален и спортен план, като противоречи на ценностите, които защитаваме в Enduropale du Touquet, и настояваме да бъде издадена примерна санкция“, се казва в изявление, публикувано от организацията на събитието.