0

Т ретото издание на отборния тенис турнир ATP Cup ще се проведе във формат с 16 участващи тима. Тази информация се появи неофициално още преди няколко дни, а от АТР на практика вече я потвърдиха, като публикуваха предварителния календар за турнирите си в Австралия в началото на 2022-ра, пише "Мач Телеграф".

Все още не са обявени правилата за участие в турнира, но по всяка вероятност ще бъдат използвани и тези, които бяха в сила до този момент, а именно – дадена държава получава място в турнира на база на ранкинга на първата си ракета. Ако това бъде факт, то спрямо класацията в края на годината България би била първата нация извън участващите. Традиционно Австралия играе в турнира като домакин, така че реалната позиция е на втора резерва. Григор Димитров е 28-и в ранглистата, като пред него има тенисисти от точно 16 държави.

Сред тях 6 държави имат по двама или трима тенисисти пред него. Така на практика евентуално участие в турнира на България би станало възможно при отказване на две от първите ракети на държавите с по един тенисист на по-висока позиция. Такива са Сърбия (Новак Джокович), Германия (Александър Зверев), Гърция (Стефанос Циципас), Норвегия (Каспър Рууд), Полша (Хуберт Хуркач), Аржентина (Диего Шварцман), Австрия (Доминик Тийм), Чили (Кристиан Гарин), Франция (Гаел Монфис), Грузия (Николоз Басилашвили). Разбира се, на теория е възможно и някой от останалите шест отбора да не участва, но за целта трябва да се откажат и двамата (при Канада и Великобритания) или и тримата (в случая на Русия, Испания, САЩ и Италия) състезатели, които са по-високоранкирани от Димитров.