0

Б ългария научи съперниците си за европейските волейболни първенства при мъжете и жените догодина. Жребият бе изтеглен тази вечер в емблематичния театър "Паладзо Реале" в Неапол.

Мъжкият ни национален отбор попадна заедно с европейския вицешампион Словения и отборите на Финландия, Украйна, Хърватия и Испания в Група В. Страната ни е съдомакини заедно с Италия, Северна Македония и Израел от 28 август до 16 септември 2023 г. 

В жребия участва и националът Алекс Грозданов, който играе за италианския Верона, като посланик на България.

Срещите от Група В, на която България ще е домакин, ще се играят в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Мачовете от Група А, в която е основният организатор на турнира Италия, ще бъдат в пет различни града - Рим, Перуджа, Анкона, Бари и Болоня. Двубоите от Група С пък ще се играят в Скопие (Северна Македония), а тези от Група D - в израелската столица Тел Авив.

Първите 4 отбора от всяка група ще се класират напред към елиминационната фаза, която ще включва 1/8-финали, 1/4-финали, полуфинали и битките за медалите. Бългаия ще бъде домакин и на половината срещи до 1/4-финалите.

Финалната фаза от мачове на първенството ще се проведе в Италия.

При жените България попаднаха в Група В заедно с настоящия европейски шампион Италия и отборите на Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Швейцария. Шампионатът на Стария континент  ще се проведе в Италия, Белгия, Германия и Естония от 15 август до 3 септември. 

Срещите от Група В ще се играят в четири италиански града - Верона, Монца, Торино и Флоренция.

Мачовете от Група А ще бъдат в Гент и Брюксел в Белгия. Двубоите от Група С пък ще се играят в Дюселдорф (Германия), а тези от Група D в естонската столица Талин.

Първите 4 отбора от всяка група ще се класират напред към елиминационната фаза, която ще включва 1/8-финали, 1/4-финали, полуфинали и битките за медалите.

Финалната фаза от мачове на първенството, както и на Евроволей 2023 при мъжете, ще се проведе в Италия.