0

Б ългария получи нова възможност да участва в ATP Cup, която ще се проведе от 1 до 9 януари в Сидни (Авл). Причината е, че Австрия окончателно се оттегли от турнира, пише в днешния си брой в. "Мач Телеграф". Австрийците останаха и без  Денис Новак, който е съобщил, че няма да може да играе в Сидни заради здравословни проблеми. Той е вторият тенисист на Австрия, който се отказва, след като през миналата седмица Доминик Тийм също каза, че няма да може да играе. 

По правилник, ако в отбора няма тенисист до 250-о място в световната ранглиста, отборът отпада. Така Австрия със сигурност пропуска турнира, а България е първа резерва. 
Организаторите все още не са потвърдили официално, че Австрия няма да участва, но друг от тенисистите в отбора – Лукас Миедлер, вече каза, че тимът е отменил полетите си.

Дори и при отпадане на Австрия не е сигурно дали България ще играе. Двама от тенисистите в българския отбор – Григор Димитров и Димитър Кузманов, вече тренират в Мелбърн, но не е ясно дали останалите национали ще пътуват за Австралия. Димитров публикува видео в социалните мрежи след първата си тренировка на „Род Лейвър арена“ в Мелбърн.

Ако все пак България участва, тимът ще е в Група В заедно с Русия, Италия и Австралия. Ако България не играе, то мястото вероятно ще бъде заето от Хърватия.
По-рано вчера Тийм обяви, че няма да играе и в първия турнир от Големия шлем за 2022 г. Australian Open. Финалистът в Мелбърн през 2020 г. обяви, че се е възстановил от операцията на китката, но предпочита да започне сезона си по-късно.