0

Г оворя гръцки, обичам Гърция, но никой не дойде, когато можех да избера Гърция, за да ми каже да опитам. Това каза българският баскетболен национал Александър Везенков за възможността да играе за Гърция.

Имайки тройно гражданство, освен за България (родителите му са българи), той можеше да играе също за Кипър или Гърция, но в крайна сметка избра българския национален отбор. Везенков е роден в Кипър, израснал е там и се е преместил в Гърция в ранните си тийнейджърски години.

Както той обясни специално за възможността да играе за националния отбор Гърция, това никога не е било обсъждано. 

"Хората знаят, че обичам Кипър, България и Гърция. Говоря гръцки, това е първият ми език, израснал съм тук и всичките ми приятели са тук. 

Никой не дойде, когато можех да избера Гърция, за да ми каже да опитам. Не обвинявам никого. Може някой да не го е искал, да не го е видял. Дори не знам какво щеше да стане. Никой никога не е идвал за мен, когато бях на 16 или 18 години. 

Единственото, което ми остава, е да подкрепям националния отбор на Гърция по телевизията. Обичам Гърция и всеки го знае. Но никога не е имало разговор, никой не е идвал да види дали може да се случи нещо", коментира още Везенков.


Той направи впечатляващо представяне на Европейското първенство по баскетбол за мъже с националния отбор на България и доказа, че е сред топ играчите в Европа. Но въпреки интереса на Сакраменто Кингс да го привлекат в НБА това лято, той предпочете Олимпиакос.

Пред Eurohoops по време на медийния ден на отбора му, Везенков посочи, че да остане в Европа още една година и да играе за гръцкия клуб, е най-добрият вариант за него.

"Беше красиво лято, нито странно, нито трудно. Получих много съобщения в социалните мрежи от хора, които ми показват колко много искат да остана в отбора. Красиво е да се види. Това беше първото лято от много време, в което се говори солидно и "кралете" проявиха интерес. 

Въз основа на информацията, това, което чух и това, което имах на масата, реших, че най-добрият вариант за мен е Олимпиакос. Не поглеждам назад. Винаги отстоявам решенията си. Опитвам се да докажа, че това е най-добрият избор", заяви Везенков.