0

Р афа Надал претърпя операция в Барселона в петък вечерта. В съобщението, изпратено от екипа му, става ясно, че 22-кратният победител в турнири от Големия шлем е претърпял „малка хирургическа интервенция“ чрез артроскопия, за да се провери нараняването на левия псоас, заради което той не играе на турнири от януари.

Псоас, наричан още "мускул на душата", е един от най-важните мускули, единствената директна мускулна връзка между торса и краката, благодарение на него човекът може да стои изправен, да ходи, да тича, да сяда, става и да се навежда напред. 

Операцията е извършена от лекарите Марк Филипон, травматолога Хауме Виларо и довереният д-р Анхел Руис-Которо от Балеарските острови.

В събота сутринта, на 37-ия рожден ден на Надал, ще има повече яснота около резултата от интервенцията.

Филипон е американски лекар, специализиран в артроскопска ортопедична хирургия, особено при наранявания на тазобедрената става. Базиран в клиниката „Стедман“ във Вейл, щата Колорадо, той е оперирал олимпийски медалисти, звезди от NFL и NHL, както и голфъри.

Надал обяви, че няма да играе не само на Ролан Гарос, а дори до края на годината. Той все пак си остави една отворена вратичка в случай че се възстанови и Испания се класира за финалите на Купа Дейвис през ноември в Малага.