0

П резидентът на Република България Румен Радев посети Световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки, което се провежда в Пловдив.

Държавният глава, под чийто патронаж е шампионатът, присъства на част от днешните дуели в палата №6 на Пловдивския панаир. 

Радев бе удостоен с почетния медал на Международната федерация по фехтовка от президента на федерацията Емануел Кациадакис.

На събитието присъстваха още кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът Георги Титюков, областният управител Ангел Стоев и президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева.  

"За мен е чест и привилегия да ви приветствам на Световното първенство по фехтовка, на което нашата страна има удоволствието да бъде домакин. Всички знаем, че историята на фехтовката се пише в продължение на хилядолетия. Още от древни времена дуелите са били средство не само за решаване на проблемите, но и са били израз на чест, достойнство и уважение към противника. Този красив спорт и днес е пълноценен израз на неувяхващи ценности като благородство, дисциплина, вечен стремеж към самоусъвършенстване“, каза Радев.

Днес първенството продължава с индивидуалната надпревара при младежите и девойките рапира. България е представена от Силвия Бажлекова, Сара Младенова, Виктория Пастърмаджиева и София Цонева при девойките, както и от Преслав Бончев, Васил Чепишев, Виктор Лечев и Матей Матеев при младежите.

В понеделник българският отбор на сабя девойки записа историческо постижение, след като извоюва бронзовите медали и по този начин спечели първи медал за българската женска фехтовка в отборна надпревара на световни първенства.

Това е четвъртото Световно първенство от подобен ранг, което се провежда в България от 2004 година насам, като в надпреварата тази година ще вземат участие общо повече от 1500 фехтовачи от близо 100 държави от 5 континента. Шампионатът на планетата продължава до 9-и април.