0

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше похвален от феновете за носенето на каска с дъга по време на първата тренировка за Гран при на Катар в подкрепа на ЛГБТК общността.
Различната хомосексуалност е криминализирана в Катар, където се провежда решаващата надпревара този уикенд.

На гърба на шлема му имаше съобщение: „Ние стоим заедно“, което впечатли феновете от жеста на бяха впечатлени от жеста на 36-годишния британец.


Това не е първият път, когато Хамилтън говори за правата на ЛГБТК този сезон. Преди Гран при на Унгария през юли той предложи пълната си подкрепа. 

„Неприемливо, страхливо и заблуждаващо е управляващите да предлагат такъв закон. Всеки заслужава да има свободата да бъде себе си, независимо кого обича или как се идентифицира. Призовавам народа на Унгария да гласува на предстоящия референдум за защита на правата на ЛГБТК общността, те се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога“, каза тогава шампионът.

Хамилтън завърши 4-и в първата свободна тренировка, като изостана на 0,786 секунди от големия си съперник за титлата Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул беше с 0,44 секунди по-бърз от Пиер Гасли от Алфа Таура и с 0,47 по-добър от Валтери Ботас.

В генералното класиране за световния шампионат Верстапен води пред Хамилтън с 14 точки. Освен старта в Катар в неделя до края на сезона остават още два кръга.