0

М оже ли един тийнейджър от скромен парижки отбор да преобърне напълно могъщата Национална баскетболна асоциация (НБА) и да има ефект от половин милиард долара за тима, който го привлече? Според експертите и звездите от НБА 18-годишният френски вундеркинд Виктор Уембаняма е с потенциал да промени представите за баскетбола.

Кой е той? Висок 2,20 м, с размах на ръцете 2,31 м, Виктор е сочен за бъдещия №1 в драфта в НБА за 2023 г., който „изкривява баскетболната реалност“ и ще има въздействие равно на 500 милиона долара върху стойността на отбора, който го избере.

Тежката си дума каза не кой да е, а друг баскетболен феномен – ЛеБрон Джеймс: „Това не е еднорог, това е извънземно!“

Скаутите от НБА го сравняват вече с Кристапс Порзингинс, Ралф Симпсън и Тим Дънкан.

ЛеБрон Джеймс е лаконичен: „Всички определят Виктор Уембаняма като баскетболен еднорог (Уикипедия - "митично създание, на което се приписват красота и изключителни вълшебни качества"), но той е извънземен. Никога не съм виждал, никой не е виждал някой толкова висок като него, който да играе толкова плавно и елегантно.“

Комисарят на НБА Адам Силвър признава, че „Уембаняма със сигурност има всички качества, за да предизвика промяна в играта... Знам, че на много от нашите отбори в НБА им потича слюнка при мисълта, че потенциално чрез драфта могат да го получат“.

Янис Адетокумбо също прецени Уембаняма: „Невероятен играч, мисля, че през 2045 г. всеки ще изглежда като Виктор. Начинът, по който може да стреля, начинът, по който може да се движи, той е изключително бърз за размерите си, той може да блокира изстрели, той е невероятен. Има шанс да бъде един от най-добрите в тази игра. Никога не сме виждали нещо подобно преди. Трябва да се подготвим за този човек, той ще бъде наистина добър."

На своя официален уебсайт SLAM обяви, че "с гигантски стъпки в еволюцията на баскетбола на път от покрайнините на Париж, Франция, е Виктор Уембаняма, 18 г., висок 2,20 м, той прави абсолютно всичко на терена, с увереността на най-велик за всички времена.“

И добави: „След година не забравяйте, че SLAM ви запозна с момчето, което може да промени играта на баскетбол“.

Уембаняма като дадености впечатлява света със своите 18 години, 2,20 метра и 2,31 размах на ръцете, при само 94 килограма! Той е големият фаворит за номер 1 в Драфта на НБА за 2023 г.

„О, човече, ръцете ми наистина са по-големи от тялото ми!“, пошегува се талантът в едно интервю. „Имах избор и все още имам избор да играя баскетбол или не, но баскетболът винаги е съществувал в семейството ми.“

Той играе за скромния Метрополитанс 92 в Париж от LNB Pro A, отбор, към който се присъедини от ASVEL Basket, за да се подготви за скока си в NBA.

„Дойдох тук специално за това, за да имам възможността да изградя отбор около себе си“, казва Уембаняма в „SLAM“ относно решението си да подпише със скромния Metropolitans 92.