0

К атар ще се опита да вземе и летните олимпийски игри през 2036 г., а властите в страната са сигурни, че ще успеят да спечелят домакинството. Това твърдят британските вестници „Дейли Мейл“ и „Гардиън“. Според информацията успешното провеждане на световното първенство по футбол е убедило властите да опитат да спечелят домакинство и на летните игри. 

Катар опита да кандидатства за игрите през 2016 и 2020, но отпадна още в предварителните кандидатури заради притесненията от високите температури в страната. Според „Дейли Мейл“ Катар планира да премести летните игри по-късно през есента, а освен това на стадиона в Доха отново ще има климатици, които да компенсират жегата.

Столицата на Катар прие световното първенство по лека атлетика през 2019, което се проведе на стадион „Халифа“ в края на септември и началото на октомври. 

Международният олимпийски комитет промени процеса за избор на домакин на  олимпийски игри. Вместо традиционното кандидатстване, от МОК вече посочват предпочитан кандидат от заинтересованите градове. Австралийският град Бризбън получи домакинството на олимпиадата през 2032 по този метод. 

Следващите олимпийски игри са в Париж през 2024. Лос Анджелис е домакин 4 години по-късно, а Бризбън през 2032, като от МОК биха приветствали кандидатура на Катар, тъй като предпочитат да има ротация на континентите. 

Другите страни, които поискаха домакинство на игрите през 2036, са Индия, Индонезия и Южна Корея. Германия също обмисля дали да не кандидатства, но в страната има силна опозиция срещу евентуално домакинство.