0

Е два 45 дни остават до откриването на зимните игри в Пекин, който ще стане първият двоен олимпийски град в света.
„Всички оценяват олимпиадата през 2008 г. като много впечатляваща. Сега отново ще бъдем толкова гостоприемни и ще предложим най-доброто обслужване въпреки COVID пандемията. И с ограниченията спортистите ще прекарат много хубаво време в олимпийските села, защото сме подготвили богата културна програма“, обеща Уан Сюедзюн от оргкомитета в пряко включване от Китай за българските медии.
Домакин на срещата беше китайският посланик у нас Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн. „Всички стадиони използват 100% зелена електроенергия, като вятърна и слънчева, което е за първи път в историята на игрите. Четирите спортни зали, в които ще се провеждат дисциплините върху лед, използват най-екологичната технология за неговото производство, а въглеродните емисии са сведени почти до нула.

Китайският председател Си Дзинпин представи четири принципа, по които олимпиадата ще бъде организирана, а именно – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“, подчерта Дун Сьодзюн.

Относно темата за политизирането на олимпиадата посланикът заяви: "Игрите са грандиозно събитие за всички спортисти, а не са сцена за политически манипулации, което противоречи на олимпийския дух. На 2 декември Общото събрание на ООН прие с консенсус Резолюцията относно олимпийското примирие на игрите в Пекин, подкрепена от 173 държави, включително България“.

От оргкомитета бяха категорични, че са напълно готови за олимпиадата и всички 12 спортни обекта са преминали всички проверки за качество, като някои вече са били домакини на тестови прояви. Селата ще бъдат официално открити на 27 януари 2022 г., за олимпийците са осигурени 446 различни менюта, а превозът им до спортните обекти ще става с автобуси на водородно гориво. След края на игрите съоръженията ще се превърнат в олимпийски паркове.

„Българските спортисти ще бъдат настанени и в трите олимпийски села. В Пекин, където се провеждат състезанията на лед, ще бъдат състезателите по фигурно пързаляне и шорттрек. В планинското село Йенцин ще живеят скиорите, а в другото - Джандзякоу, ще бъдат настанени представителите ни в биатлона, ски бягането, ски скока и сноуборда", заяви Екатерина Дафовска от името на БОК и допълни, че страната ни засега има квоти в биатлона, ските, ски бягането, ски скока, сноуборда и фигурното пързаляне. Очакват се около 20 квоти.
Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн сподели, че самият той много обича спорта и винаги, когато има време, се разхожда по планинските ни пътеки.