0

Д иректорът на Мерцедес Тото Волф потвърди, че Люис Хамилтън отново ще използва „пикантния“ двигател от Бразилия в предстоящата Гран при на Саудитска Арабия, пише в. "Мач Телеграф".

Британецът записа втори последователен успех в Катар, след като спечели състезанието на катарската писта „Лосайл“. Седемкратният световен шампион доминираше през целия състезателен уикенд, въпреки че използваше силов агрегат, с който кара в Турция, САЩ и Мексико. Хамилтън спечели полпозишън с повече от половин секунда преднина пред Макс Верстапен и водеше във всяка една обиколка в неделната надпревара.

„Джеда трябва да е добра писта за нас. Знаем, че тази година очакваме да сме силни на определено трасе, но се случва точно обратното. Има дълга права. По този повод ще използваме двигателя от Бразилия. Да се надяваме Ботас да помогне на отбора в спечелването на титлите. Ако всички завършат състезанието, финалната битка ще бъде в Абу Даби“, сподели Волф.

Хамилтън намали преднината на Верстапен в класирането до осем точки, а Мерцедес има само пет точки предимство пред Ред Бул в шампионата при конструкторите.
Самият Ботас разкри причината за спада на скоростта в неговия болид през уикенда в Катар. Финландецът, който от догодина ще кара за Алфа Ромео, изпревари Хамилтън във втората свободна тренировка, но в квалификациите изостана на 0,65 секунди от съотборника си. В състезанието Валтери имаше неуспешен старт, а в 48-ата обиколка отпадна.
„В квалификациите моята кола не беше същата, както в петък и не беше същата като тази на Люис. Има разлики между двата болида“, каза Ботас.


Вариантите, при които Верстапен ще спре серията от титли на Хамилтън:

1. Печели Гран при на Саудитска Арабия и взема допълнителната бонус точка за най-бърза обиколка, а Хамилтън финишира шести или по-назад.
2. Печели, а британецът финишира седми или по-назад.
3. Финишира на втора позиция, печели точка за най-бърза обиколка, а Люис финишира десети или по-назад. 
4. Може да спечели титлата с втора позиция и без да спечели допълнителната бонус точка, но седемкратният световен шампион не трябва да вземе и точка в Джеда.