0

С едемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" спечели първото в историята Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1.

Хамилтън беше най-бърз на новата писта по улиците на град Джеда в лудо и драматично състезание с няколко прекъсвания, което остави без дъх зрителите. За сър Люис това е осма победа за сезона и 103-а в кариерата му.

Втори остана лидерът в генералното класиране при пилотите за сезона Макс Верстапен (Нидерландия) с "Ред Бул", който получи наказание от 5 секунди в хода на надпреварата.

Така двамата са с равен актив от 369.5 точки преди последното състезание в Абу Даби следващия уикенд, на което ще бъде решена титлата. Пилотът от Нидерландия обаче все още е пръв, защото има една победа повече от Хамилтън.

Трети в Джеда завърши Валтери Ботас с Мерцедес, след него в топ 10 са Естебан Окон (Алпин), Даниел Рикардо (Макларън), Пиер Гасли (Алфа Таури), Шарл Льоклер (Ферари), Карлос Саинс (Ферари), Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) и Ландо Норис (Макларън).

Хамилтън финишира с време от 2:06:15.118 часа. За него това е осма победа за сезона и 103-а в кариерата му. Британецът взе и бонус точката за най-бърза обиколка. Верстапен остана на 11.825 секунди зад британеца, той получи наказание от 5 секунди в хода на надпреварата.

Състезанието беше изключително драматично и направо щуро, с много спорни решения и инциденти.

Надпреварата беше прекъсната два пъти още в първите 16 от общо 50 обиколки, въпреки че първоначално всичко беше без проблеми на старта.
За първи път автомобил за сигурност се появи на пистата заради катастрофа на Мик Шумахер (Германия) с "Хаас" в десетата обиколка. Стюардите на ФИА взеха решение, че няма да успеят да възстановят разрушените предпазни заграждения от удара на болида на Шумахер и спряха състезанието с червени флагове.

От това веднага се възползваха Люис Хамилтън и Валтери Ботас, които влязоха в бокса и смениха гумите си. Същото направиха и голяма част от останалите пилоти на пистата, но не и лидерът в шампионата Макс Верстапен.

В 14-а обиколка състезанието беше рестартирано, но две по-късно отново прекъснато.

Хамилтън потегли отлично и изпревари Верстапен, но нидерландецът го притисна при първия завой и излезе изцяло от очертанията на пистата, за да се промуши отново начело. От борбата между двамата се възползва Естебан Окон, които излезе втори.

Ситуацията беше разгледана от стюардите, но преди това състезанието отново беше спряно заради катастрофа между Шарл Льоклер и Серхио Перес, а зад тях на висока скорост Никита Мазепин от "Хаас" се вряза в движещия се пред него болид на Джордж Ръсел от "Уилямс".

При повторния рестарт Верстапен отново потегли по-добре и водеше пред Естебан Окон и Хамилтън, при свирепа битка между тях, като почти във всяка обиколка имаше спорна ситуация или инцидент.

В 37-ата обиколка след атака на Хамилтън последва нова агресивна защита от страна на Верстапен. Ситуацията веднага беше разследвана от страна на ФИА. Обиколка по-късно от "Ред Бул" инструктираха Верстапен да върне позицията на Хамилтън. Нидерландецът го направи, но точно когато Хамилтън го доближи, намали драстично скоростта и двамата се удариха.
В 43-а обиколка стюардите обявиха, че Макс Верстапен е наказан с 5 секунди заради инцидента.

В следващата обиколка пилотът на "Ред Бул" отново върна позицията на Хамилтън, но странното беше, че имаше обаждане по радиото от бокса с уточнение, че не е имало нужда да го прави.

Така до края Хамилтън удържа аванса си, въпреки счупеното предно крило на болида му и спечели състезанието, записвайки 103-а победа в кариерата си.

Скандалите не само не приключиха с банята с шампанско на почетната стълбица в Джеда, а точно обратното. Защото последва и второ наказание за "Лудия Макс" Верстапен - стюардите обвиняват пилота за катастрофата с Люис, защото той намали скоростта (2,4G) и настъпи педала на спирачката (69 бара), въпреки че признават, че Хамилтън не е искал да го подмине.

Стюардите винят Верстапен за инцидента и му дават наказание от десет секунди за неправилно шофиране, което не се отразява на крайния резултат от състезанието в Саудитска Арабия. Той запазва второто място и запазва преднината в класирането, изравнен по точки с Хамилтън преди решаващия Grand Prix на Абу Даби.

След преглед на телеметриите, те прецениха, че холандецът е спирал нарочно в зона, където не е трябвало да го прави, и че това е крайната причина за катастрофата, въпреки че признават, че Хамилтън „може да изпревари“ Макс „когато той намали скоростта ".

„Разбираме защо той (и водачът на кола 33) не искаха първи да пресекат линията на DRS“, оправдават се в официалния документ за санкцията към Red Bull. „Внезапното спиране е определено като неправилно и преобладаващата причина, поради което се налага наказание от десет секунди“.

Преди това Хелмут Марко, силният човек на Ред Бул във Формула 1, беше критичен пред телевизиите: „Не сме доволни и не приемаме решенията. Нашите инженери ще покажат, че Макс е бил постоянен в спирането си, че не е опитвал "тест на спирачките", както казва Хамилтън. След това той катастрофира и причинява две порязвания на дясното задно колело, толкова тежки, че не можехме да атакуваме повече."

Тото Волф, шефът на Mercedes, беше по-благ от обичайното - и обяснимо: целта е изпълнена и Хамилтън е с отличен шанс за крайна победа и осма шампионска титла. "Беше твърде трудно. Разбирам, че (Макс) се бори за първата си титла. Имаше много объркване в надпреварата и моменти отвъд линията, но искам да видя състезанието отново на спокойствие. Очаквам честна битка до последното състезание в Абу Даби - беше страхотен сезон“, каза австриецът за последната Голяма награда, която може да бъде също толкова спорна, колкото и много от предишните. Напрежение на макс до последно! За Макс или за Люис?