0

Т рикратният световен шампион с Ред Бул Макс Верстапен триумфира за седми път от началото на сезона във Формула 1, след като спечели Гран при на Барселона. Нидерландецът не спечели единствено в Австралия, Маями и Монако през настоящата кампания.

Още на старта Верстапен взе аванс, който до голяма степен подпечата и неговия успех. В спринта до първия завой пилотът на Ред Бул се справи с потеглилия от полпозишън Ландо Норис, но и двамата бяха изненадани от Джордж Ръсел. В третия тур обаче пилотът на Мерцедес нямаше отговор на атаката на Верстапен с DRS, след което световният шампион влезе в стратегически дуел с Норис за победата.

В течение на състезанието Норис постоянно стопяваше разликата, но така и не успя да надвие своя съперник. 

На трета позиция завърши Люис Хамилтън, а неговият съотборник в Мерцедес Джордж Ръсел остана 4-и, като имаше сериозна битка за това място с представителя на Ферари Шарл Льоклер. 

Топ 10 допълниха Карлос Сайнс, Оскар Пиастри, Пиер Гасли, Серхио Перес и Естебан Окон.

"Поведох във втората обиколка и можех да контролирам разликата. Увеличих я, но след това трябваше да я защитавам. Ландо и Макларън бяха много бързи. Разликата беше малка, но съм доволен, че успяхме да спечелим", каза Верстапен след победата си. 

Ландо Норис бе разочарован от развоя на състезанието, в което загуби първата позиция заради лош старт. 

"Трябваше да спечеля, не направих добър старт. Колата бе страхотна днес, със сигурност бяхме най-бързи днес. Загубих състезанието заради старта. Ще се боря следващия път, искам да благодаря на отбора, колата беше страхотна", заяви Норис след състезанието.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън остана доволен от третото си място.

"Хубав ден и уикенд за нас. Голямо благодаря на тима. Стратегията беше много точна. Също като Ландо и аз направих лош старт. Загубих време и позиции. Ако бях направил добър старт, щеше да е по-лесно да се закача за пилотите напред", сподели пилотът на Мерцедес.

В генералното класиране лидерът Верстапен увеличи своя актив на 219 точки. Второто място вече се заема от Норис, който изостава с 69 точки от водача, а тройката с пасив от 71 точки от първото място допълва Льоклер.

Сезонът във Формула 1 продължава следващата седмица с домашната за Ред Бул Гран при на Австрия. За трета поредна година „Ред Бул Ринг“ ще приеме спринтово състезание, третото такова за 2024 година и единственото на територията на Европа.