0

М акс Верстапен спечели състезанието за Гран При на Италия във Формула 1 в едно състезание, което не завърши по традиционния начин, а с кола за сигурност 5 обиколки преди края.

Но световният шампион от Нидерландия, който кара за Ред Бул, беше най-добър днес, почти без конкуренция и изпревари Шарл Льоклер (Монако) от Ферари с 2.446. това реално бeше и най-малката преднина, която имаше между двамата. Времето на Верстапен е 1:20:27.511 часа, победата му бе пета поред за сезона.

Трети завърши британецът Джордж Ръсел от отбора на Мерцедес, който се нареди на 3.405 секунди след победителя. Карлос Сайнс (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес) и Серхио Перес (Ред Бул) допълниха топ 6. 

Начело в главното класиране на пилотите е Макс Верстапен с 335 точки, пред Льоклер с 219 и Серхио Перес с 210.

Състезанието реално приключи в 48-ата обиколка, когато беше вкарана на пистата колата за сигурност. 

Организаторите решиха да няма подновяване, а всички завършиха по този начин.

"Просто машината беше много добра. Въпреки че беше много горещо, колата работи много добре. Отне ми малко време да се адаптирам на тази писта, но в крайна сметка най-важното е, че съм първи и завършвам по мечтан начин", заяви днес победителят Макс Верстапен.

Макс Верстапен, който върви към защита на титлата си, стартира от 7-ото място, но само след три обиколки се изкачи на 3-о място. А още две по-късно излезе втори, изпреварвайки Джордж Ръсел, като скъси преднината на водача Льоклер на 2.1 секунди. 

В този етап от състезанието и Карлос Сайнс показа класа, която се видя и във вчерашната квалификация. Макар и наказан, той също започна да се придвижва напред, който в 11-ата обиколка беше вече 6-и.

В 13-ото завъртане Верстапен излезе начело, след като Шарл Льоклер стана поредният пилот, поискал да му сменят среднотвърдите с твърди гуми. Преднината на 25-ата обиколка за нидерландеца беше 13.602 секунди, а Карлос Сайнс изпревари Джордж Ръсел се закотви на 3-ата позиция. 

Макс Верстапен влезе да сменя гуми в 26-ата обиколка, като към този момент имаше аванс от цели 10 секунди пред Льоклер. 

Лидерът на Ферари излезе временно начело в гонката, а Сайнс влезе за първи път в бокса чак в 30-ата обиколка.

Второто влизане на Льоклер отново върна Верстапен на върха, който дори увеличи преднината си бързо-бързо. Десет обиколки преди финала на състезанието преднината на Ферстапен беше 17.4 секунди, докато монегаскът имаше аванс от 11.2 спрямо Ръсел.

Шест завъртания преди края влезе кола за сигурност заради проблем с Мерцедеса на Даниел Рикардо. При това положение нямаше как да има финална обиколка и битка за преразпределението на местата.