0

Д вукратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен от отбора на "Ред Бул" беше избран за спортист на годината в Нидерландия. Той получава отличието за трети път след 2016 и 2021 година, отбелязва БТА.

В анкетата 25-годишният пилот изпревари двукратния олимпийски шампион по колоездене на писта Хари Лаврейсен, който има 11 титли от световни първенства в кариерата си. Трети е олимпийският шампион по бързо пързаляне с кънки Томас Крол.

Макс Верстапен не присъства на церемонията по награждаването, а наградата получи сестра му Виктория.

Признанието идва след доминиращото му представяне този сезон, в който той постави нов рекорд за най-много победи във Формула 1 за една кампания - 15, а "Ред Бул" взе първата си титла при конструкторите от 2013 година.

При жените номер 1 на годината е Ирене Схоутен, която спечели три златни и един бронзов медал в турнира по бързо пързаляне с кънки на Олимпийските игри в Пекин 2022. Наградата й беше връчена от футболната легенда Рууд Гулит.

Схоутен изпревари звездата в шорттрека Сузане Шултинг и победителката в колоездачната обиколка на Франция Анемик ван Флойтен.

За отбор на годината беше избрана щафетата на 4 по 400 метра за жени, която спечели сребърен медал на Световното първенство по лека атлетика в зала през март и европейската титла през авсгут в Мюнхен.

Треньор на годината е Жерон Отер, който изведе "лалетата" до пет олимпийски медала в турнира по шорттрек на Игрите в Пекин през февруари.