0

Трикратната олимпийска и двукратната световна шампионка Мария Рийш бе голямата звезда на откриването на ски сезона в Банско. За германската скиорка от фирмата концесионер на ски центъра имаха страхотна изненада. Легендата на белия спорт получи подарък за шампиони – една от гондолите на кабинковия лифт от града до Бъндеришка поляна вече може да се счита за нейна собственост. Кабинката е брандирана с нейна снимка и с името й. Самата Рийш написа по повод своя подарък: „Поздрави от откриването на зимния сезон в Банско. Щастлива съм, че съм тук. И много специални благодарности за голямата чест да имам собствена гондола тук отсега нататък!“

Мария Рийш с гондолата

 Мария Рийш с гондолата

Стотици туристи от страната и чужбина се качиха на Бъндеришка поляна, за да станат част от шоуто за откриването на зимния сезон. Да, сняг нямаше достатъчно, защото не е валяло отдавна, а температурите са високи за направата на изкуствен сняг. Това обаче по никакъв начин не се отрази на ентусиазма и настроението на любителите на белия спорт. Преди обяд в Пирин бе пълно с народ, а само за играта „Ловци на съкровища” се записаха малко над 350 души. Там бяха и ски надеждите на Банско. Мария Хьофъл-Рийш, кметът на града Иван Кадев, представители на фирмата концесионер, десетки малки скиори и пищна заря над гората дадоха началото на сезон 2022/2023 в курорта Банско. Това се случи пред стотици туристи, които аплодираха мощно старта на новия зимен сезон.

Сред тях имаше израелци, англичани, както и доста гърци. Млади момичета от съседна Гърция признаха, че са очаквали да карат ски, но не съжаляват, защото разходката сред красивата планина също си заслужава. А да се отдадат на своя любим спорт, ще пристигнат отново в гостоприемно Банско, но ще следят новините, за да са сигурни, че ще има достатъчно снежна покривка. Младеж от Израел също ще очаква с нетърпение в следващите няколко дни промяна на времето, за да може да се качи на ските и да се наслади на спусканията по иначе перфектните писти в ски центъра, които засега нямат снежна покривка.

По-късно на сцената се качи 100 кила, който подгря допълнително публиката със своите хитове. Негови танцьори изненадващо станаха ски надеждите на Банско и на „Юлен”, които сътвориха истинско шоу със своите щеки и танцови умения.

Много адреналин имаше и в традиционната популярна игра „Ловци на съкроища”. Над 350-те мераклии да грабнат ключовете на чисто новото „Ауди А3” не жалиха никакви сили, а непрекъснато копаеха в снега. Всяка една група имаше по 5 минути, за да се сдобие с най-важния подарък от общо 32-те ковчежета, заровени под снега - ключовете за новия лек автомобил. Късметът се усмихна на благоевградчанина Любен Шумерски, който спечели новото „Ауди А3” в играта „Ловци на съкровища”.

Щастливецът с новото Ауди

 Щастливецът с новото Ауди

Той пробва как работи машината още край пистата на Бъндеришка поляна. И със сигурност никога няма да забрави бляскавото откриване на сезона в Банско. За официалния старт на сезона на площада дойдоха министърът на туризма Илин Димитров и министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Мария Рийш бе в компанията на петкратния носител на Световната купа Марк Жирардели.


Владимир Симеонов