0

Н еделното Гран при на Абу Даби ще бъде запомнено като едно от най-драматичните в историята на Формула 1, но за подкрепящите Люис Хамилтън то ще остане и като едно от най-болезнените.
Британецът беше устремен към победа и осма световна титла, но няколко обиколки преди края на пистата излезе кола за сигурност заради удар на Николас Латифи в предпазната стена. Това позволи на преследвача Макс Верстапен да се залепи плътно зад Хамилтън и при рестартирането на състезанието в последната обиколка да изпревари пилота на Мерцедес, като по този начин холандецът стана за пръв път световен шампион.
"Това е неприемливо", написа в Туитър британският пилот на Уилямс Джордж Ръсел, който от новия сезон ще бъде партньор на Хамилтън в Мерцедес.


"Макс е фантастичен пилот, който направи невероятен сезон и аз изпитвам само огромно уважение към него, но това, което се случи, е напълно неприемливо. Не мога да повярвам какво видях", добави Ръсел.
Бившият световен шампион Деймън Хил също критикува решението състезанието да бъде подновено в последната обиколка.
"Това е нов начин, по който да се управлява спортът. В него рейс директорът може да взима решения, с които да предрешава титлата", заяви Хил.

Отношение по темата взе и капитанът на националния отбор на Англия по футбол Хари Кейн.
"Не съм експерт, но имам чувството, че има твърде странни правила, които дават предимство, както стана днес. Защо Хамилтън бе наказан заради катастрофата на някой друг?", попита в Туитър Кейн.
"Той направи перфектното състезание под огромно напрежение и накрая му отнеха световната титла. Срамно е, че всичко завърши по този начин", добави футболистът на Тотнъм.
Бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард пък смята, че Люис Хамилтън е фантастичен пример как човек да се справя със загубите. Той е уверен, че британецът ще се върне още по-силен през следващия сезон.
"Отдадеността на Хамилтън не подлежи на коментар. Той е показал много пъти защо е седемкратен световен шампион. Люис е истински феномен и изключителен спортсмен", заяви Дейвид Култард пред BBC Radio 5.
"Хамилтън има договор за още две години. Той е отборен играч. Със сигурност ще се опита да спечели осма титла през следващия сезон. Люис е изключителен автомобилен състезател. Този момент няма да заличи многото страхотни моменти в кариерата му", каза още Култард.

Бившият собственик на отбор от Формула 1 Еди Джордан пък коментира, че Люис Хамилтън е станал прекалено добър, позволявайки на Верстапен да му "открадне" шампионската титла.
"Мисля, че Люис беше прекалено добър за доста дълго време и трябва отново да стане по-твърд. Чуйте как говори след състезанието. Той е най-добрият пилот, който съм виждал, а аз съм виждал много топ пилоти", категоричен бе Джордан. 

Не всички обаче бяха на подобно мнение. Трикратният световен шампион Джаки Стюарт поздрави 24-годишния Варстапен.
"Смятам, че е чудесно, че имаме нов световен шампион. Люис имаше страхотна серия. Но Ред Бул и Макс са много добра комбинация и мисля, че ще постигнат значителни успехи в бъдеще", каза Стюарт пред Евроспорт. 


На Острова се разпространи информация, че самият Хамилтън е нарекъл състезанието „манипулирано“. Той е бил чут да казва по радиото на екипа си на Мерцедес 4 завоя преди финала: „Това е манипулирано, човече“.
Коментарите на Хамилтън бяха чути през бордовия му канал по телевизия F1, но не бяха предадени в световната емисия.

Думите му сякаш доказват истинските му чувства към събитията, разиграли се на пистата Яс Марина.
Вече обаче се смята, че Мерцедес няма да обжалва повече резултата след двата им отхвърлени протеста.