0

Н овата ни звезда във вдигането на тежести Карлос Насар е бил тестван за допинг поне 10 пъти, откакто спечели европейската титла в изтласкването и второ място в двубоя в Москва през април. „И тук не говорим за национална агенция, а за WADA. Разбирам, че е много трудно да се повярва, че такива резултати са възможни на толкова млада възраст, но също така трябва да вземем предвид генетиката, да вземем предвид неговия талант. Хората може да си помислят, че се случва нещо сенчесто, но всичко е на ниво, всичко е както трябва. Невъзможно е да направите нещо съмнително, когато сте тествани толкова често“, коментира шефът на федерацията ни по щанги Ариф Маджид пред сайта insidethegames.biz.

Той е убеден, че талант като Карлос Насар, станал световен шампион за мъже на 17 години, се ражда веднъж на няколко десетилетия. От сайта уточняват, че Насар стана №1 в света на 17 години и 214 дни, като рекордът за най-млад световен шампион се държи от друг българин, Севдалин Маринов, който на 17 години и 73 дни спечели световната титла през 1985 година в Сьодертале. Дори най-големите имена на спорта от края на 20. век Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу, Кахи Кахиашвили и Пирос Димас  бяха по-големи, когато спечелиха първата си световна титла (между една и пет години). Сайтът обаче явно забравя да спомене Иля Илин (Казахстан), който през 2005 година също стана световен шампион на 17 години, въпреки че и той не успя да бие рекорда на Севдалин Маринов.

„Започна нов ден за българските тежести“, каза Ариф Маджид. „Карлос е първият ни световен шампион от 2007 година насам и първият ни световен рекордьор от много, много години. И това е само началото. Ще видите още много от Карлос Насар. Той е национален герой и ние се гордеем с него, а през следващите години ще видите още много неща от българското вдигане на тежести“, добави Маджид.


„Карлос е толкова талантлив, толкова трудолюбив, той е толкова зрял за възрастта си. Той знае целите си и това е само началото. Сега ще празнуваме, а той ще се върне в тренировъчния лагер от 3 януари“, добави Маджид. Той пак каза, че има неразбории с бившия президент Неделчо Колев, който се опитва да блокира процеса на търговска регистрация на новата федерация.
 Поради тази липса на регистрация той каза, че няма достъп до средствата на BWF, които според него са изчерпани. Така Маджед плати лично за пътуването на отбора на България до Ташкент.
„Ако не бях направил това, светът нямаше да види Карлос Насар в действие“, заяви той.