0

Н ад 100 младежи от Разлог, Варна, София и околностите им преминаха през обучение как да водят здравословен начин на живот и да бъдат активни, благодарение на проекта „Бъди активен, вземи живота си в ръце“. 

Проектът се инициира от младежите на сдружение „Претендент“ в отговор на неотложната необходимост за ефективни и устойчиви мерки за превенция на въздействието и резултатите от пандемичната обстановка в Европа. Той бе разработен и  като възможност за преодоляване  негативните тенденции за нездравословен начин на живот на младите хора в България.

Проектът „Бъди активен, вземи живота си в ръце“ бе осъществен с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г. към Министерство на младежта и спорта по д-р N25-00-52/01.08.22.

Сдружение „Претендент“ проведе обучения на младежи в градовете Разлог и Варна през лятото, а преди ден бе заключителният публичен дебат в София. В него като лектори взеха участие проф. Красимир Петков от НСА, бившата ни национална състезателка по биатлон, а сега специалист по здравословно хранене - Надежда Алексиева, както и младата състезателка по кикбокс, европейска шампионка и втора в света – Александра Георгиева. 

Активно се включиха още младежи и ученици от 57 Спортно училище „Св. Наум Охридски“, които раздадоха близо 15 000 флаери с информация за проекта. 

Сега предстоят и демонстрации в 5 столични училища, които ще имат за цел спортът да  достигне максимално близо до повече подрастващи.