0

Р уските спортисти ще бъдат допускани до участие в турнири по бокс под егидата на Международната боксова асоциация (ИБА), обявиха от организацията. Те ще могат да се състезават под руския флаг и да имат право да слушат химна си.

"Руските и белоруските спортисти ще бъдат допускани до участие с флаг и химн", заявиха от ИБА.

Решението за възстановяване на правата на Русия и Беларус е взето от Съвета на директорите на ИБА. Президент на организацията, която след извънредния конгрес в Ереван в края на миналия месец влезе в открит конфликт с Международния олимпийски комитет, е руският бизнесмен Умар Кремльов, с фамилия по рождение Лутфулоев, заменена с тази на съпругата му.

Разследване на журналистите от "Советский спорт" разкрива, че в началото на века Лутфулоев-Кремльов е арестуван с обвинения за рекет и побой, но не стига до ефективна присъда. 

На 4 март ИБА замрази участието на боксьори от двете страни в международни състезания заради участието на Русия и Беларус във войната срещу Украйна. 

От 28 февруари Международният олимпийски комитет има препоръка да не се допускат представители на двете държави до всякакви спортни прояви. Почти всички големи световни федерации се съобразиха с това решение.