0

П редседателят на Управителния съвет на Българска федерация колоездене Драгомир Кузов обяви амбициите да се направи байк парк в Банско, като по този начин ски курортът ни да се превърне в популярна колоездачна дестинация. За целта вече има консултации с фирми, които да изградят трасетата в планината.

Той се похвали с възраждането на Обиколката на България, която е една от най-старите в Европа и през миналата година се проведе 69-ото й издание. Успех е и провеждането на европейско първенство елит в Пловдив по време на пандемията от коронавирус, като амбицията е и да се възроди и пистовото колоездене в България. Страната ни ще кандидатства за домакинства на световни и европейски първенства.

Изабела Янкова и Деница Тошева бяха наградени от Българската федерация колоездене, съответно за колоездач и млад талант на годината. Церемонията съвпадна с юбилея "120 години колоездене в България", след като първият клуб по колоездене е създаден в Русе през 1902 година, а спортът е един от най-старите организирани в България и отстъпва единствено на гимнастиката.

Световната и двукратна европейска шампионка при девойките в планинското колоездене Изабела Янкова беше наградена със статуетка от изпълнителния директор на ДЗИ Коста Чомаков, като компанията е основен спонсор на БФК. От федерацията връчиха и паричен чек на най-добрата ни състезателка.

"Благодаря за уважението. Нека бъдем по-позитивни към българското колоездене, да дадем малко повече. В Банско могат да се направят чудесни трасета. Нека да бъдем по-високо, за да ни виждат и чуват", каза Изабела Янкова при награждаването си.

На Деница Тошева бе връчена награда за млад талант, след като тя зае 5-о място на европейското първенство за девойки старша възраст. 

От името на Министерството на младежта и спорта почетен плакет на федерацията връчи заместник-министърът Петър Георгиев. Той пожела България да има представител в колоезденето на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, както е имал преди 100 години на игрите, отново във френската столица.