0

Б ългарска федерация по плувни спортове ще настоява за увеличение на бюджета за следващата предолимпийска година с намерение да кандидатства за олимпийска квалификация през април в София. Това обяви генералният секретар на федерацията Димитър Бобев на пресконференция. "Ще поискаме по-голям бюджет, имаме основание за това, надявам се да го получим", каза още Бобев.

Той определи като исторически пробив представянето на българските плувци на Световното първенство по плуване в 25-метров басейн в Мелбърн.

"Показахме, че имаме отбор, а не само индивидуални състезатели. Пробивът е исторически с 10 рекорда, финал и полуфинал, но винаги може и по-добре. Целта е да спечелим 6-7 квоти за Олимпиадата в Париж. Надяваме се и на щафетите, като право на участие на Олимпиадата ще добият първите 16 от дисциплина на Световното първенство в Катар догодина", каза Бобев.

Генералният мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски се надява десетина състезатели да покрият норматив за участие на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. 

"Не искам да говоря с числа, но имаме десетина състезатели, които са с шансове да се преборят за олимпийска квота", каза Минковски на пресконференция. 

Селекционерът постави висока оценка на представянето на българския състав на световното първенство по плуване на 25-метров басейн в Мелбърн (Австралия). Плувците подобриха десет национални рекорда, а щафетата на 4 по 200 метра свободен стил участва в исторически първи финал на световно първенство в малък басейн.