0

Н икой друг спортист в момента не вдъхновява американците като колежанската баскетболистка Кейтлин Кларк. Тя се смята за най-талантливата състезателка на своето поколение - и символ на бума в световния женски спорт.

Хиляди фенове се стичат в залите в страната за всеки неин мач, някои от тях пътуват стотици километри, готови да пожалят дори няколко хиляди долара за билет.

И ако и тогава не се доберат до скъпоценния пропуск, те се залепват пред тв екрана, за да видят феномена в колежанския спорт.

22-годишната Кейтлин Кларк в момента се бори за националния шампионат с отбора на Университета на Айова. Тя създаде истинска истерия сред лудите по спорта американци, като над 3 милиона гледаха в началото на март как Кларк бие рекорда по отбелязани точки в историята на NCAA. 

Но сухата статистика не може да обхване целия букет от умения на Кейтлин - нейната техника, дрибъл, поглед върху играта и феноменални асистенции.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън я поздрави в X/Туитър, както и баскетболната икона ЛеБрон Джеймс. 

Университетските спортове са поне толкова популярни, колкото професионалните спортове в Съединените щати.


Високата 1,83 метра плеймейкърка е смятана за най-надарената играчка на своето поколение. 

В редовния сезон тя отбеляза средно около 32 точки на мач. Тя отчайва опонентите, защото поразява коша от привидно невъзможни дистанции. 

Подобно на нейния модел за подражание, звездата от НБА Стивън Къри, който обяви играта на Кейтлин „задължително да се види“ по телевизията: „Тя наелектризира публиката."

Кларк, която жестикулира много на терена и спори със съдиите, е новото, уверено лице на американския женски баскетбол. 

И символ на световен бум. Финансови експерти изчисляват, че женският спорт ще преодолее бариерата от продажби от един милиард евро за първи път тази година. 

Най-големият двигател на растежа: пазарът в Северна Америка.

В САЩ звезди като Кристина Агилера и Серена Уилямс вече инвестират в женския футбол. В Университета на Небраска през 2023 г. волейболистките играха пред рекордна публика от над 92 000 зрители. 

Женската професионална баскетболна лига WNBA спечели около 200 милиона долара миналата година - два пъти повече, отколкото през 2019 г.

Кейтлин Кларк вече обяви, че ще се премести в WNBA след този сезон. Баскетболната лига отсега се готви да осребри шума около огромния талант. Клубът Indiana Fever, където вероятно ще отиде, вече е вдигнал над два пъти цените на билетите си.