0

Р екордни над 1000 участници от 14 държави стартираха в деветото издание на емблематичното за града бягане, Милица Мирчева и Исмаил Сенанджи с държавните титли на полумаратон.

Езикиел Кипкорир и Виталине Кибий са шампиони в класическото бягане на 42.195 км на маратон Стара Загора. Деветото издание на превърналото се вече в емблематично за града събитие постави днес рекорд по броя на участниците, след като общо над 1000 застанаха на старт в отделните дистанции. Състезанието отново привлече елитни атлети и определи държавните шампиони по полумаратон, а това допълнително засили интригата и класата на събитието, след като най-добрите български бегачи също бяха тази сутрин в града на липите.

Пълна кенийска доминация видяхме в маратонската и полумаратонската дистанции. На класическите 42 км и 195 метра при мъжете първи финишира Езикиел Кипкорир с резултат 2.19:26 часа. На стотни зад него остана сънародникът му Шедрак Кимайо, а трети е представителят на Турция Омер Алканоглу.

При жените кенийките окупираха и трите места на стълбичката. Виталине Кибий стана шампионка с 2.45:54 часа, следвана от Розе Джепкумба и Шейла Чебет.

Две секунди разделиха златния и сребърния медалист в полумаратона, като и двете отличия станаха притежание на кенийци - Алберт Тонуи спечели с 1.07:16 ч. пред Хилари Кимайо. Третото място остана за представителя на „Евър“ Варна Исмаил Сенанджи, който взе националната титла в полумаратона с 1.08:27 ч. Негов подгласник стана Николай Кауфман с 1.09:36 ч., а бронза заслужи Мирослав Спасов с 1.10:31 ч.

Кенийски триумф и при жените на 21 км. Шампионка стана Валентине Джебет с 1.13:09 ч. Втора завърши Милица Мирчева (1.13:23), която взе националната титла в дисциплината, следвана от Маринела Нинева (1.14:00) и местната любимка от „Берое“ Девора Аврамова с 1.15:45 ч.

На 10.5 километра спечелиха Станислав Рашков с 35:57 мин и Памела Ени с 41:03 мин.

С парични награди бяха отличени най-бързите 6 в класическия маратон и медалистите на 21 км и на 10.55 км, наред с това бяха премирани и челните тройки при ветераните над 45 г. във всички дистанции. Същевременно Атлетик фитнес подкрепи най-добрите български атлети при мъжете и жените на маратон и полумаратон. Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км бяха отличени и с медал за участие, като спомен от събитието.

Новото тази година бе двукилометровият градски крос, който замени досегашното детско бягане и даде възможност на начинаещите в атлетиката и на не чак дотам издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Над 120, предимно деца, бяха желаещите да изпробват трасето на кратката дистанция, което тръгваше от Общината на изток до парк Алана и обратно.

Организатори на маратона са Община Стара Загора, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ и Спортен клуб „Ракета“.

"Бягането начин на живот" е мотото на традиционната верига маратони в България - Стара Загора, Варна и София. Следващият старт е на 12 май в
морската ни столица, а големият финал отново е на жълтите павета с Wizz Air София маратон на 13 октомври.