0

Д вукратният световен шампион Макс Верстапен записа името си в история на Формула 1, след като снощи постигна своята 14-та победа за сезон 2022 и по този начин триумфира в Гран при на Мексико. 

С този си успех нидерландецът подобри рекорда по победи в рамките на един сезон, който досега се държеше от Михаел Шумахер и Себастиан Фетел с по 13. 

Това беше втора победа в рамките на една седмица за нидерландеца Верстапен, който триумфира и в Гран при на САЩ в Остин, Тексас.

Лудия Макс успя да изкара цялото състезание само с едно спиране в бокса, където смени меките гуми със средно твърди. Единственият, който се опитваше да отговори на темпото му беше Люис Хамилтън, но седемкратният световен шампион успя само да завърши 2-и на повече от 15 секунди.

"Към момента това е една невероятна година. Целият отбор, аз включително, се наслаждаваме на победите, на постиженията. Но със сигурност искаме да постигаме още и още“, заяви щастливият победител.

Трети за радост на местните фенове се нареди Чеко Перес, изостанал на 18,097 секунди от победителя. Това постижение, както и другите силни състезания в последно време, изстреляха мексиканеца на 2-о място в подреждането за титлата.

Втората позиция в Мексико позволи на Хамилтън да се придвижи на 5-о място в генералното класиране. 

Топ 6 допълниха Джордж Ръсел, който взе допълнителна точка за най-бърза обиколка, Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.