0

И спанецът Карлос Алкарас, който е под номер 2 в световната ранглиста, започна участието си на Откритото първенство на Австралия по тенис с победа над французина Ришар Гаске със 7:6 (5), 6:1, 6:2. 

Мачът продължи 2 часа и 24 минути. Това бе сблъсък на две различни поколения, като Гаске (37 г.) е участвал в Мелбърн и през 2003 година, когато 20-годишният Алкарас още не е бил роден. 

Победителят бе почетен за интервюто на корта не от кого да е, а от тенис легендата Джон Макенроу. Хапливият американец предизвика бурен смях, когато на перфектен испански извика "Затвори си устата!" към креснал истерично от трибуните фен на Алкарас, който също прихна. Макенроу е единственият  тенисист от създаването на ранглистата на АТР, който е бил №1 и на сингъл, и на двойки, при това по едно е също време. Той има 7 победи в турнири от Големия шлем на сингъл, плюс 9 на двойки, като има една - в Ролан Гарос, и на смесени двойки.

Първият сет бе много оспорван, но в тайбрека младото испанско лъвче направи четири мини пробива срещу три на съперника си и спечели със 7:5.

Във втория сет на Гаске му бе видимо много по-трудно, като Алкарас поведе в 3:0, за да го приключи с 6:1. 

Третата част приличаше на втората, като Алкарас дръпна в резултата с 4:0. След това Гаске успя да вземе два гейма на свой сервис, като в осмия гейм се бори до последно успя да спаси четири мачбола на съперника си, но Алкарас успя при петия и завърши мача с 6:2.


Във втория кръг той среща италианеца Лоренцо Сонего, който надигра на старта британеца Даниел Еванс с 4:6, 7:6 (8), 6:2, 7:6 (4). В единствения мач помежду им досега Сонего извоюва победа на турнира в Синсинати през 2021 година с 6:3, 7:6 (6).

Още един от фаворитите - Александър Зверев от Германия, продължи към следващата фаза. Той се наложи над сънародника си Доминик Кьопфер с 3:1 сета - 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:3. 

Във втория кръг Александър Зверев е абсолютен фаворит срещу словашкия квалификант Лукаш Клайн, който е под номер 163 в ранглистата на АТП.

Източник: БТА