0

Н осителят на Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд за 2016-а Радослав Янков направи много силно състезание днес в Баное (Русия). 

Националът ни започна деня с девето място в квалификациите на паралелен слалом. Във финалите след това Радо победи на осминафинала Коди Уинтерс (САЩ) с инфарктните 0,02 секунди и то, след като кара на по-неудобното червено трасе. В битката за място в топ 4 Радо кара пак по червеното срещу най-бързия от квалификацията Арвид Раунер (Ав). Малшнс в края на спускането му попречи да спечели и да продължи напред. Важното е, че след операцията на кръста през май и закъснелия старт на подготовката Радо отново е сред най-добрите за Световната купа. 

Със спечелените днес 36 точки българинът е седми за малката купа в паралелния слалом. В генералното е 15-и с 41 т. (5 от вчерашното 26-о място в ПГС).

"Много щастлив и доволен съм от резултата, знаех, че вървя добре на четвъртфинала, но трябваше да рискувам, за да победя. За жалост не се получи. Благодарен съм въобще, че съм тук предвид това че май месец се оперирах и нищо не беше ясно. Това за мен е най голямата победа", коментира Радо след финала днес. 
С него в Баное са и треньора му Георги Атанасов - Джоко и помощник-треньора Сотир Марков. Следващият старт на Янков е паралелен гигантски слалом за СК в Кареца (Ит) на 16 декември.

По-късно Арвид Аунер стигна до третото място в състезанието, след като в малкия финал преодоля сънародника си Фабиан Обман. Крайната победа е за друг австриец - Андреас Промегер. Промегер се наложи с 0,27 сек. над сребърния медалист от Пьончан 2018 в дисциплината паралелен гигантски слалом Ли Сан Хо от Република Корея. 
Вчера Янков не успя да премине квалификациите на паралелния гигантски слалом, като се класира 26-и с 1:15,35 минута. Той даде 18-о време от 37,18 секунди по синьото трасе, но беше по-бавен по червеното с 38,17 секунди, което беше 29-о време.

Само първите 16 продължиха на осминафиналите, а победата взе Ли Сан Хо, който бе по-бърз на финала от Щефан Баумайстер (Германия).